Cum înțeleg copiii faptul că părinții trebuie pedepsiți?

In topul experientelor care pot traumatiza cel mai tare copiii se afla situatia in care unul dintre parinti este privat de libertate. Este o situatie pe care copilul, indiferent de varsta, o percepe mai greu. Pentru ei, este mai dificil sa inteleaga de ce parintele lui nu mai vine acasa. Acest subiect a fost discutat cu specialisti din mai multe domenii la conferinta realizata de Ascoiatia Alternative Sociale intitulata ”Copiii si reintegrarea sociala a parintilor detinuti”

Situatia copiilor cu parinti detinuti nu primeste atentia pe care ar merita avand in vedere impactul emotional si psihologic pe care o situatie de acest gen il poate avea asupra unui copil, indiferent de varsta. Asociatia Alternative Sociale incearca reintegrarea sociala a parintilor care au fost privati de libertate si isi ofera suportul copiilor care provin din familii de acest gen.

Conferinta de astazi este organizata in cadrul unui proiect ”Joc cu mama si cu tata”. Vorbim despre practici si recomandari vizavi de optimizarea experientei copiilor cu parinti detinuti si normalizarea relatiei dintre acesti copii si parintii lor. E vorba de experiente pe care copiii le au in diverse interactiuni, etape ale procesului judiciar care i duce de la retinerea parintelui pana la o pedeapsa custodiala si apoi reintegrarea in familie, eliberarea”, a declarat Andrei Gulei, Director Executiv Asociatia Alternative Sociale

Indiferent de varsta, pentru copil este foarte greu de procesat ca unul din parinti nu se mai intoarce acasa pentru o perioada mai scurta sau mai lunga de timp, astfel ca, in unele cazuri adevarul este ascuns de ei.

Ei sunt pusi intr-o situatie foarte dificila, aceste persoane private de libertate, unii nici nu recunosc ca sunt la penitenciar, spun copiilor ca sunt inafara la lucrusi de frica, si din faptul ca nu stiu cum sa gestioneze astfel de situatii prefera sa le omita adevarul. Sunt studii care arata ca pentru unele persoane numai a trece prin penitenciar poate cauza un stres ridicat pentru alte persoane in niciun caz, de asta trebuie vazut de la caz la caz ce e mai bine. Daca copilul resimte un gol foarte mare in faptul ca i lipseste tatal atunci cred ca cel mai bun lucru ar fi sa l viziteze ”, a declarat Inspector Principal de Politie Penitenciara Marius Baban, Psiholog

Asociatia Alternative Sociala se ocupa inca din 2002 de copii aflați în risc de abandon familial, copii exploatați prin muncă, copii afectați de migrația pentru muncă a părinților și copii remigranți și, din 2013, copii cu părinți în închisoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *