Cum e ținut Tarom pe linia de plutire: Ministerul Transporturilor vrea să îi dea banii cuveniți Aeroportului din Timișoara

Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență în care renunță la majorarea capitalului social al Aeroportului Traian Vuia din Timișoara și redirecționează banii către Tarom, scrie Adevarul.ro. „Se propune abrogarea alineatelor (5) și (6) ale art. (40) din Legea nr. 368/2022, având în vedere că majorarea capitalului social la Societatea Națională ”Aeroportul Internațional Timișoara – Traian Vuia” S.A. nu se mai poate efectua în anul 2023.

Din suma disponibilizată, se propune alocare a 8,2 milioane de lei pentru majorarea, în condițiile legii, a capitalului social la Compania TAROM. Astfel alineatului (7) al art. 40 din Legea nr. 368/2022 va fi modificat în sensul creșterii sumei prevăzute pentru majorarea capitalului social al Companiei TAROM, de la 12.518 mii lei la 20.742 mii lei”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Potrivit acesteia, „neadoptarea acestei măsuri imediat, prin utilizarea de proceduri de legiferare pe calea ordonanței de urgență, ar avea consecințe negative asupra TAROM, prin creșterea costurilor cu creditul contractat dar și pentru bugetul de stat având în vedere calitatea de garant a Ministerului Finanțelor”.

În sprijinul acestui demers, Ministerul Transportului a invocat faptul că încă din 2022 Aeroportului din Timișoara îi fusese alocată, prin bugetul ministerului, suma de 29,995 milioane de lei destinată majorării capitalului social în vederea finanțării obiectivului de investiţii „Centru logistic destinat gestionării transportului aerian de mărfuri”.

Hotărârea adunării generale a acționarilor de la Aeroportul Timișoara a fost însă atacată în instanță de unul dintre acționari, aplicarea acesteia fiind suspendată până la soluționarea cazului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *