Cum a schimbat pandemia de coronavirus piața muncii

ajofm

Pandemia de COVID-19 are un impact puternic asupra modului in care oamenii traiesc si muncesc, la nivel global. La Iasi, rata somajului a crescut cu 3,15%, astfel mai multi angajati ramanand temporar fara job pentru ca le-a scazut programul de lucru si pentru ca muncesc mai mult de acasa.

Apariția Covid-19 a provocat o transformare clara pe piata fortei de munca din Iasi. In 2020, numarul locurilor de munca vacante a fost mai mic, angajarile au scazut, iar rata somajului a crescut.

Adriana Sarghie, purt. de cuv. al AJOFM Iasi

Anul 2020 a fost un an plin deprovocari pentru serviciul public de ocupare, in contextul in cre toate institutiile ne-am confruntat cu pandemia de Covid 19. Daca ne referim la numarul de locuri vacante comunicate de catre angajatori, putem spune ca acesta intr-adevar a fost cu 25% mai mic decat cel comunicat in 2019. Vorbim astfel de 13000 locuri de munca vacante.

Acest deficit de locuri de munca se reflecta intr-o crestere usoara a ratei somajului. vorbim de o crestere de aproximativ 0,44 puncte procentuale, astfel la sfarsitul lunii decembrie 2020 inregistrandu-se o rata de 3, 15 %. Din punct de vedere al domeniilor in care s-au facut cele mai multe angajari, in anul 2020, constructiile s-au aflat pe primul loc, dar in egala masura si serviciile, cu toate ca multe firme si-au inchis activitatea s-au au suspendat-o mai bine psus, multe s-au reprofilat si au angajat persoane cum ar fi curieri sau si-au dezvoltat afaceri de catering.

Pentru cele 10 luni de pandemie, 93 345 de angajati au beneficiat de somaj tehnic.

Adriana Sarghie, purt. de cuv. al AJOFM Iasi

La somajul tehnic s-au inregistrat in anul 2020 peste 13 000 de cereri, mai precis 13 730. Astfel au fost platiti din bugetul asigurarilor pentru somaj peste 93 000 de beneficiari.

Sunt firme care au solicitat somaj tehnic pe perioade diferentiate de timp, in functie de ordonantele de urgenta care au fost date de guvern. Astfel, cele mai lungi perioade de acordare a somajului tehnic s-a alocat pentru firmele care activeaza pe HoReCa, vorbim in special de restaurante. O persoana de altfel, poate fi in somaj tehnic o luna, doua, trei sau poate chiar mai mult.

Pana in prezent, cele mai multe se inregistrau in perioada februarie – iunie, septembrie- noiembrie, in domeniile constructiilor si serviciilor.