Culturile de legume, afectate de scumpiri

rosii-ardei-mere-legume-fructe-alimentara-piata-taraba-agricultura-fermieri-pexels-scaled-640x400

Seceta, scumpirile la energie și prezența anumitor boli au afectat culturile din județul Iași. Astfel, legumicultorii din județul Iași au recurs la măsuri drastice pentru a putea face față cheltuielilor. Agricultorii spun că au majorat prețurile la majoritatea legumelor, însă nu pot exagera pentru că riscă să rămână cu marfa nevândută.

Anul 2022 a fost unul dificil pentru legumicultori atât pentru cei care au sere, cât și pentru cei care fac agricultura în câmp. Scumpirile și seceta au afectat producțiile și, de parcă nu ar fi fost suficient, fermierii au mai primit o lovitură de la stat: scumpirea energiei electrice și a gazului.

Te adaptezi la posibilitatea omului de a cumpăra. Nici tu să rămâi cu marfă și să arunci munca ta pe care o faci cu dragoste când o pui în pământ sămânța și până ce iese ca să o duci la piața este o grămadă de muncă acolo. Nu îți convine să le dai la gunoi. Și te duci la piață, le dai cu 3 lei, dacă nu are omul 3 lei, o dai și cu 2 lei și cu 1,5 lei. Ce să faci? Asta este, a spus Feodorov Eusehnie, dir. Asociația Producătorilor de Legume din Târgu-Frumos.

În ciuda dificultăților care au apărut în agricultură, producătorii spun că reușesc să își acopere investițiile făcute.

Încercăm să recuperam și noi din investiții și din munca depusă, dar, totodată, ne adaptam și la posibilitățile oamenilor de a cumpăra. La noi, în asociația noastră ținem pasul cu modernizările. Dacă înainte era cu căruciorul, acum avem utilaje mai moderne, avem instalații și prin sprijinul care s-a dat de către stat înaintăm. Punem și panouri. Încălzim apa cu încălzitoare, ne adaptam că nu putem să rămânem în urmă”, a mai spus Feodorov Eusehnie, dir. Asociația Producătorilor de Legume din Târgu-Frumos.

Legumicultorii au putut accesa și anul acesta fonduri de susținere a activității în agricultură.