Cu virusul în autobuz?

autobuz calatori masca

Trasmiterea comunitara a virusului chinezesc este in crestere. Mijloacele de transport in comun sunt aglomerate zilnic iar virusul se poate transmite cu usurinta. Autoritatile locale sustin ca incearca limitarea raspandirii prin igienizarea permanenta a autobuzelor si tramvaielor.

Specialistii in epidemiologie sustin ca transportul in comun ramane o sursa de transmitere a virusului din cauza aglomeratiei. Dupa opt luni de pandemie normalitatea a revenit in mijloacele de transport in comun iar oamenilor nu le mai este atat de frica. Sunt constienti ca se pot imbolnavi in autobuz, mai ales la orele diminetii cand acestea sunt aglomerate.  

Reporter: Distantarea sociala fizica poate fi respectata in conditiile in care este foarte aglomerat atat dimineata cat si la orele amiezii?

Calator: Cateodata da, alteori nu.

Autoritatile spun ca fac tot ce le sta in putinta pentru a pastra  mijloacele de transport in comun curate. Dar si calatorii trebuie sa respecte cateva reguli.

Andreea Luca-purtator de cuvant CTP Iasi

CTP Iasi a intensificat de la o perioada la alta, in functie de de cum a evoluat pandemia, actiunile de dezinfectie, de igienizare a mijloacelor de transport.

Actiunea de dezinfectie a inceput inca din ianuarie cand era doar  epidemie de gripa in Romania. In fiecare zi, la capetele de linie, mijloacele de tansport sunt dezinfectate centimetru cu centimetru.

Reporter: Cam in cate minute il dezinfectati ?

Femeie: In 2-3 minute ar trebui sa il terminam. Daca este numai de dezinfectat, nu este si de maturat. 

Numai in ultima zi, in municipiul Iasi au fost confirmate cu noul virus 277 de persoane. Cei mai multi s-au infectat prin transmitere comunitara.