Cu o zi inainte de un summit crucial pentru aderarea Ucrainei, Comisia Europeana a deblocat o plata de 10 miliarde de euro catre Ungaria, principala opozanta din UE a Kievului

Reforma judiciară a Ungariei a remediat deficiențele independenței justiției, ceea ce înseamnă că o parte din finanțarea politică de coeziune poate fi anulată, iar Ungaria poate pretinde despăgubiri de până la 10,2 miliarde de euro, a informat miercuri Comisia Europeană la Bruxelles.

Organul executiv al UE a anunțat ca Ungaria a luat măsurile și, din acest motiv, comisia a considerat că așteptările stabilite în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene sunt îndeplinite în ceea ce privește independența judiciară.

“Ungaria a adoptat o legislație care întărește semnificativ independența justiției din țară. Această reformă corespunde angajamentelor asumate în planul de redresare al Ungariei”, a mentionat Comisia Europeana.

Statele membre trebuie să se asigure că, sunt îndeplinite conditiile prealabile pe toată durata politicii de coeziune. În cazul în care consiliul de administrație consideră oricând că nu mai sunt îndeplinite condițiile necesare, poate decide să blocheze din nou finanțarea, au avertizat aceștia.

“Menține măsurile legate de condiționalitatea bugetară, deoarece Ungaria nu s-a ocupat de problema încălcării principiilor statului de drept. Aceasta înseamnă că cele trei programe de politică de coeziune cu un buget total de 6,3 miliarde de euro vor rămâne suspendate“, a mentionat Comisia Europeana.

În ceea ce privește resursele pentru redresarea economică după epidemia de coronavirus, s-a scris că Ungaria s-a angajat la îndeplinirea a 27 de jaloane pentru a asigura protecția intereselor financiare ale Uniunii și pentru a consolida independența justiției.

Planul cuprinde patru jaloane legate de independența justiției, care, pe baza celor de mai sus, corespund măsurilor solicitate Ungariei, precum și 21 de jaloane care corespund măsurilor corective conform mecanismului de condiționare bugetară. Cu toate acestea, având în vedere că Ungaria nu a îndeplinit încă pe deplin jaloanele, în prezent nu este posibilă aprobarea cererii de plată pentru întreaga sumă.

“Finanțarea blocată pentru Ungaria se ridică la aproximativ 21 de miliarde de euro”, a adăugat Comisia.

Ei au mai declarat că, în ciuda progreselor înregistrate de Ungaria în ceea ce privește independența justiției, există încă îngrijorări cu privire la „așa-numita lege a protecției copilului, riscurile grave pentru libertatea vieții academice și dreptul la azil”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *