Cu o mana da, cu 3 ia inapoi. Statul principalul beneficiar al exploziei facturilor la gaze si energie electrica

gaze

Cu un aparat bugetar supraincarcat din care se hraneste toata camarila politica si 5 milioane de pensionari, statul are nevoie de toate resursele financiare pentru a nu intra in colaps. Fara precedent pana acum, populatia este haituita in ultima perioada de un val de scumpiri, o data cu cresterea preturilor carburantilor si facturilor de gaze si energie electrica.

Pentru a crea senzatia de normalitate, Guvernul a plafonat preturile timp de 2 luni si a cerut recalcularea facturilor. De la 1 ianuarie a majorat alocatiile copiilor si a crescut pensiile mici, insa aceste sume nu acopera majorarea preturilor la alimente si utilitati.

Sub pretextul ca au crescut preturile la nivel mondial, statul va fi principalul beneficiar al exploziei preturilor la gaze si energie electrica. Potrivit Asociatia Energia Inteligenta, in acest an, statul va incasa 64 la suta din banii pentru plata facturilor la gaze. In total, vorbim despre 2,7 miliarde euro, bani ce provin din dividende, supradividende, taxa, TVA, redevența, tarife.

Doar 30 la suta din facturile la gaze reprezinta costurile efective, de productie, transport, inmagazinare si distributie in timp ce 6 la suta sunt profiturile nete medii ale operatorilor de pe piata de gaze.

„Statul suprataxează încă din anul 2013 orice creștere de preț ale producătorilor de gaze (nu și ale celor de energie electrică sau furnizorilor). Suprataxarea veniturile suplimentare obținute din creșterea prețurilor producătorilor de gaze naturale care depășesc anumite limite sunt prevăzute de OUG 7/2013. În momentul de faţă preţurile producătorilor de gaze care depăşesc 85 lei/MWh, iau calea în proporţie de 85% către bugetul de stat! Asta după ce se aplică pentru aceleași gaze, impozitarea normală, redevență, acciză, tarife de licențiere, tarife de autorizare”, a anuntat Asociatia Energia Inteligenta.