Cu mainile goale in fata hotilor de lemne

Sharing is caring!

Seful Directiei Silvice Iasi, Corneliu Parascan a vorbit aseara in jurnalul Tele M, despre siguranta la locul de munca in cazul padurarilor din Romania, dar si despre modificarile care ar trebui aduse statutului de angajat, in conditiile in care un padurar pazeste si 400 de ha de teren forestier si nu dispune de niciun mijloc de aparare in fata hotilor de lemn.

De anul trecut, padurarilor le-au fost retrase pustile Kalasnicov, iar acum, in fata unui hot de lemne este nevoit sa se apare cu mainile goale. Recent, 89 de arme au fost livrate in intreaga Moldova, insuficiente, insa, ca numar.

Corneliu Parascan, director Directia Silvica Iasi: “Armele le-au fost retrase, le-am depus la un armurier specializat, am platit ca sa le pastreze si am incercat sa le procuram, prin SEAP, pistoale cu glont, calibru 9 mm, dar, dupa o intreaga serie de contestatii in instanta, care s-au finalizat zilele trecute, abia am reusit sa luam o parte din ceea ce ar trebui sa dotam personalul. Se doreste cresterea autoritatii, dotarea cu armament, cu mijloace de comunicare, cu mijloace de deplasare si un sistem care sa functioneze, in sensul de a putea fi sprijinit personalul de teren de catre politisti si jandarmi”.

Un singur padurar are in grija cel putin 400 de ha de paduri. Patrularea prin fondul forestier se face, de cele mai multe ori, cu resursele proprii.

Corneliu Parascan, director Directia Silvica Iasi: “Padurarul actioneaza si are raza de activitate pe o suprafata foarte mare. Din pacate, sunt cantoane care au si 12 trupuri de padure, situate la distante foarte mari. Va dati seama ca, in momentul in care suna la 112, si cei care ne vin in sprijin trebuie sa aiba dotarea necesara, ca sa poata interveni imediat. Padurarii se deplaseaza cu masinile lor, atunci cand fac activitatile curente de paza, dar avem si masini la nivelul ocoalelor silvice, care vin in sprijinul personalului de teren, atunci cind sunt solicitari, impreuna cu personalul care raspunde de paza ocoalelor silvice”.

Seful Directiei Silvice Iasi sustine ca, in prezent, se fac verificari in toate padurile din Moldova, sa se vada unde au fost taiati ilegal copaci si unde ar trebui refacute impaduririle. In medie, anual, peste 120 de ha de teren sunt impadurite si, cel mai des, astfel de actiuni au loc in Harlau si Pascani.

 

shares