Cu garda sus!

foto_gratar2

Soare, iarba verde, zambete si pofta de mancare. Si cum gratarul nu se face fara foc, este indicat sa respectam regulile jocului. Mare atenţie unde alegeţi să faceţi grătar. Nu de alta, dar comisarii Gărzii de Mediu nu au liber pe 1 Mai. Potrivit ministerului mediului, în fiecare localitate, conform legii, trebuiau înfiinţate spaţii special amenajate pentru picnic, dotate cu grătare şi saci menajeri pentru colectarea deşeurilor.

Inca de azi dimineata, zonele special amenajate cu gratare au fost luate cu asalt de cei care au vrut sa
se bucure de aer curat si carne fripta. Echipajele Gărzii de Mediu verifică zonele amenajate pentru
grătare şi îi amendează pe cei care nu respectă natura.

În zonele de agrement, focul se poate aprinde doar în locuri special amenajate, în condiţii care să nu permită propagarea focului la vecinătăţi. După aprinderea grătarului, este importantă monitorizarea în ermanentă a arderii, deoarece chiar şi o rafală slabă de vânt ar putea modifica direcţia focului, îndreptând flcările spre vegetaţie sau transportând scânteile la distanţe foarte mari.

O altă măsură o reprezintă supravegheera continuă a copiilor, pentru a preveni jocul acestora cu focul. Totodată, în locul în care se face grătarul trebuie să fie amplasat un stingător de incendiu sau o găleată cu apă. Nu în ultimul rând, înainte de plecare, focul trebuie stins, iar cenuşa trebuie acoperită cu pământ, ne avertizeaza comunicatul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă

Si cum unde-i legem nu-i tocmeala, amenzile sunt pe masura greselii.

Persoanele fizice riscă sancţiuni începând de la o sută de lei, mergând până la 2000 de lei, în cazul abandonării deşeurilor generate de către aceştia, iar sancţiunile maxime sunt de 5000 de lei pentru cei care nu respectă modalitatea de aprindere şi de utilizare a focului în aceste zone destinate picnicului,  se mai arata in Comunicatul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă

Ca nu cumva ziua liberă de 1 Mai să vă aducă şi o amendă, vă recomandăm să alegeţi cu mare atenţie locul unde veţi face grătar.