Cu ciupercile nu e de joacă!

foto_ciuperci

Nu vă jucați cu viata! Intoxicația cu ciuperci poate fi letală. Au apărut primele cazuri după ploaie. O familie din Deleni a ajuns la urgențe după consumul ciupercilor culese din pădure. Alți doi copii au necesitat tratament de urgență. Trei pacienți au prezentat forme severe mergând pâna la insuficiență renală acută. Un bărbat de 67 de ani din Heleșteni nu a mai putut fi salvat.

Numărul și gravitatea acestor intoxicații crește în această perioadă. Lipsa unui minim de măsuri de precauție face ca tot mai mulți copii să ajunga la urgențe în stare critică. Riscul instalării de efecte nocive după consumul de ciuperci depinde de: specia de ciupercă efectele toxice cele mai grave apar după consumul de ciuperci necomestibile dar uneori și ciupercile comestibile crescute pe un sol impregnat de substanțe toxice pot avea efecte nocive dar și de modul de conservare și preparare și cantitatea ingerată.

,,Cunoscătorii” nu au nicio șansă să ,,identifice” ciupercile toxice prin introducerea unui ban sau ligurițe de argint sau a usturoiului și a cepei în vasul în care sunt
preparate ciuipecile. Eventualele modificări de culoare ale acestora sunt datorate unei enzime ce poate da aceeași reactie la orice ciupercă. Simptomele intoxicației sunt nespecifice.

Ne putem gândi la intoxicația cu ciuperci atunci când apar stări de greață, vomă, creșterea ritmului respirației, transpirație, salivație abundentă, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree.

Intoxicatul va fi transportat la spital împreună cu toți cei care au mâncat ciuperci (chiar dacă nu au simptome de intoxicație). Si cum paza buna trece primejdia rea.. Prin urmare, eventualele economii la ciupercile cumpărate de pe stradă, fără aviz fitosanitar, culese de asa-zisii cunoscători, nu merită riscul decontării in vieti omenești.