Criza vaccinurilor gripale. Primele doze care au intrat în farmaciile din România s-au epuizat deja

injection-5051142_1280-640x400

Cererea românilor pentru vaccinurile gripale a depășit cu mult previziunile producătorilor. Pe fondul pandemiei de COVID, primele stocuri au fost epuizate rapid în farmacii, iar următoarele vaccinuri vor fi livrate la jumătatea lunii noiembrie, însă noi comenzi nu mai pot fi onorate, din cauza posibilităților limitate de fabricație, scrie g4media.ro.

Pe piața din România sunt comercializate trei vaccinuri gripale: Fluenz Tetra de la AstraZeneca, sub formă de spray nazal, pentru copiii între 1 și 18 ani, Influvac Tetra de la Mylan, supensie injectabilă, pentru copii peste 3 ani, adolescenți și adulți și Vaxigrip Tetra de la Sanofi, suspensie injectabilă, care se administrează tuturor categoriilor de vârstă, începând cu copiii peste 6 luni.

„Într-adevăr, vaccinul gripal este foarte greu de găsit în farmacii. În acest an însă, Ministerul Sănătății a achiziționat 3 milioane de doze pentru vaccinarea categoriilor vulnerabile, ceea ce este un număr foarte mare. Este foarte posibil ca vaccinul să mai apară și pe piața liberă”, a precizat Gindrovel Dumitra, coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.