Criza pe piata indusa de companiile farmaceutice

Consiliul Concurentei a sanctionat cinci companii farmaceutice, furnizoare de imunoglobuline și alte medicamente derivate din plasma umana, precum si asociatia reprezentativa a sectorului producatorilor de terapii cu proteine plasmatice. Amenzile se ridica la aproape 71 milioane de euro.

În urma investigatiei, declansate în 2018, autoritatea de concurenta a constatat ca, timp de 3 ani, companiile au adoptat o strategie coordonata, care a vizat limitarea şi, chiar, intreruperea aprovizionării pietei romanesti cu imunoglobuline, cu scopul de a exercita o presiune asupra autoritatilor de a suspenda taxa clawback pentru medicamentele derivate din sange uman sau plasma umana. În acest fel, companiile urmareau sa isi creeze un avantaj comercial, respectiv ameliorarea marjelor de profit.

Lipsa accesului la imunoglobuline, ca medicamente esentiale destinate tratamentului unor multiple afecțiuni grave, a pus in pericol viata pacientilor si a determinat autoritatile sa adopte masuri de criza pentru a asigura medicamentele necesare pacientilor, prin declansarea Mecanismului European de protectie civila.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!