Criza energetică rămâne problema acută a industriei din România

DSC_0016

La Ministerul Economiei a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanții companiilor energo-intensive, companiilor din industria alimentară, auto și cea a materialelor de construcții și reprezentanții ai ministerelor Energiei, Finanțe, Fondurilor Europene, Dezvoltării și ANRE pentru a discuta problematica prețurilor energiei, care afectează mai multe sectoare industriale.

Principalele subiecte dezbătute au fost reglementarea pieței de energie şi operarea pe piață a contractelor bilaterale pentru achiziția de energie, majorarea compensărilor pentru emisii indirecte, dar şi susținerea unor segmente industriale, cum ar fi industria cimentului, a producătorilor de țevi sau a celor care produc hârtie şi carton.

„Îmi bazez mandatul pe o comunicare eficientă între industrie, mediul de afaceri şi instituțiile statului. Tocmai de aceea, astăzi, la solicitarea mea, în calitate de ministru al economiei, de la primele ore ale dimineții, am coordonat o întâlnire la care au participat atât reprezentanții consumatorilor energo-intensivi, cât şi reprezentanți din conducerea ministerelor Energiei, de Finanțe, Fondurilor Europene, Dezvoltării. Prețul mare la electricitate şi gaze naturale reprezintă în continuare o problemă majoră a consumatorilor mari şi trebuie găsite urgent soluții pentru sprijinirea acestora. Voi aborda acest subiect la nivelul Guvernului pentru că este imperios să acționăm pentru susținerea întregului lanț valoric din economie”, a declarat Florin Spătaru, ministrul economiei.

Reprezentanții Guvernului au ascultat doleanțele și propunerile mediului de afaceri, pentru a putea lua măsuri care să reducă impactul prețurilor mari la energie asupra industriei. De asemenea, s-a pus accent pe utilizarea banilor prevăzuți în PNRR pentru investiții în proiecte de energie regenerabilă, precum și a celor prevăzuți în Fondul de Modernizare. Dan Drăgan, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, a precizat că în scurt timp va fi deschis apelul pentru proiecte pentru schema de regenerabile din PNRR, estimarea fiind ca în luna septembrie să fie semnate contractele.

Aceste investiții vor ajuta companiile să își acopere o parte din energia consumată, ceea ce va duce la scăderea costurilor pentru energie pe termen lung. 

La întâlnire au participat din partea instituțiilor publice Dan Dragoș Drăgan, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei; Mihai Diaconu, secretar de stat la Ministerul Finanțelor; Cristian Roman, secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene; Victor Banța, secretar general adjunct la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, iar din partea mediului de afaceri reprezentanția ABIEC, UniRomSider, TenarisSilcotub, Otelinox Targoviște, Alro Slatina, Liberty Galați, Saint Gobain, Ambro, Asociației Rompap a Producătorilor de celuloză și hârtie, ARAM, ANBR, FORD, DACIA, Asociației Producătorilor și Distribuitorilor de Chimicale din România, CIROM, ROMCIM, Romalimenta, Coca-Cola HBC Romania, Ursus Breweries.