Criza energetică afectează activitatea aeroporturilor din țară

aeroportul-iasi

Directorii aeroporturilor din țară s-au reunit la Iași într-o ședință de lucru în care au fost dezbătute principalele probleme care țin de activitatea aeroportuară. Cele mai importante sunt legate de criza energetică și a prețurilor la electricitate. În acest context, managerii caută soluții pentru că aeroporturile nu au obținut plafonarea prețurilor.

Situația aeroporturilor din țara este una foarte dificilă în contextul creșterii prețurilor la energie. Directorii aerogărilor spun că în situația lor nu se poate vorbi despre economie pentru că au nevoie de electricitate pentru siguranța pasagerilor și a angajaților.

Ne afectează foarte mult prețul la energie electrică și gaz pentru aeroporturile din România. Din păcate, nu am reușit să obținem plafonarea prețurilor pentru aeroporturi. O să continuam aceste demersuri. Au crescut foarte mult. Influențează aeroporturile, dar în final, îi influențează foarte mult pe pasageri, a spus David Ciceo, preș. Asociația Aeroporturilor din România.

Scumpirile de la energie o să afecteze pasagerii pentru că prețurile biletelor vor crește foarte mult.

Au crescut și de 15-20 de ori față de nivelul din 2019. Sunt aeroporturi care cumpără de la furnizori cu 10.000 de lei un megawatt. În 2019 un megawatt era 360 de lei. Este foarte mare diferența între cum cumpără aeroporturile. La Cluj cumpărăm megawatt-ul cu 4500 de lei față de 360 de lei, dar nu știm cât vom reuși la acest preț. Este foarte rău pentru că trebuie să cumpărăm de la furnizori de unică instanță unde prețurile sunt de 9.000-10.000 de lei, a mai spus David Ciceo, preș. Asociația Aeroporturilor din România.

Afectat de acest lucru este și Aeroportul Iași care are probleme în ceea ce privește capacitatea de gestionare a unui număr mare de pasageri.

O creștere a traficului peste această limită presupune servicii proaste pentru pasageri și nu vrea nimeni acest lucru. E un efort pe care îl facem, dar mai sunt și alte lucruri de făcut. Avem planul de extindere, alte lucruri pe care le avem în proiect, a declarat Romeo Vatră, director Aeroport Iași.

În fiecare lună, Aeroportul Iași a înregistrat creșteri importante a numărului de pasageri cu aproximativ 30% față de anii anteriori.