Criza energetică a Europei se adâncește. Kosovo începe să întrerupă curentul, câte două ore pe zi

energie electrica

Europa începe să vadă cât de gravă ar putea deveni criza energetică din această iarnă, în contextul în care Kosovo a început să taie aprovizionarea cu energie electrică pentru majoritatea celor 2 milioane de locuitori ai săi, scrie Bloomberg.

Țara balcanică, una dintre cele mai sărace națiuni din Europa, a introdus de joi întreruperi de curent de câte două ore pentru majoritatea consumatorilor, a transmis distribuitorul de energie electrică KEDS, într-un comunicat.

Sistemul de energie din Kosovo este „supraîncărcat”, potrivit companiei KEDS, care a cerut „economii maxime de energie”.

O defecțiune la principala centrală electrică pe cărbune din Kosovo a agravat lipsa obișnuită de electricitate din iarnă, necesitând importuri „extrem de costisitoare”, a declarat ministrul Economiei Artane Rizvanolli reporterilor din capitala Pristina săptămâna trecută. Producția locală de energie acoperă acum mai puțin de o treime din consum, a raportat Gazeta Ezpress.

Patru din cinci unități de la fabrica de lignit de 800 de megawați funcționau, potrivit datelor de la asociația de rețea Entso-E. Importurile – aduse de la vecinele Albania, Serbia, Muntenegru și Macedonia de Nord – au scăzut miercuri de la un vârf de peste 750 de megawați la aproximativ 469 de megawați joi la ora 13, se arată în comunicat.

Scăderile de importuri au venit după ce prețurile de referință ale gazelor din Europa au crescut vertiginos înaintea sezonului de iarnă. Creșterea cererii globale de cărbune a dus, de asemenea, la creșterea prețurilor celui mai murdar combustibil fosil.

Consumatorii ar trebui să utilizeze electricitatea în cel mai rațional mod, având în vedere „producția internă insuficientă pentru a acoperi consumul și criza energetică globală”, a declarat managerul rețelei din Kosovo într-un comunicat.

Provocările vin după ce Serbia a fost forțată să reducă furnizarea de electricitate către unii consumatori în urmă cu două săptămâni, iar la începutul acestei luni operatorul de rețea britanic a emis primul său avertisment de aprovizionare cu privire la iarnă.

Economedia