Criză de teste Covid în Marea Britanie

test

Înmulţirea cazurilor de COVID-19 din cauza răspândirii intense a variantei Omicron a coronavirusului şi reducerea perioadei de carantină au condus la o criză de teste în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, guvernul scoţian stabilind în consecinţă prioritizarea testării pentru lucrătorii esenţiali.

În Anglia – provincia cea mai populată a Regatului Unit – criza afectează în special testele antigen, cererea acestora crescând puternic.

Guvernul condus de Boris Johnson a redus perioada de carantină pentru persoanele infectate de la 10 la 7 zile, dar cu condiţia unui test negativ efectuat la capătul acestei perioade. Această măsură a determinat o intensificare a testării, care se adaugă cererii deja crescute de teste în urma creşterii fulminante a numărului infectărilor după ce varianta Omicron a devenit dominantă în această ţară.

Testele antigen sunt folosite în Anglia şi pentru evitarea intrării în autoizolarea în urma confirmării unui contact pozitiv.

În Scoţia, premierul Nicola Sturgeon a anunţat miercuri că lucrătorii din sectoarele esenţiale, precum personalul sanitar sau cel din transporturi, vor avea prioritate la testarea cu teste PCR, ca urmare a numărului insuficient de teste faţă de cererea foarte mare şi a capacităţii limitate de procesare a lor.

Scoţia a înregistrat în ultimele 24 de ore un număr zilnic record de 15.849 de cazuri de COVID-19, începând de luni fiind impuse noi restricţii menite să limiteze contactele sociale.

Regatul Unit a depăşit săptămâna aceasta pragul de o sută de mii de noi cazuri de COVID-19, marţi fiind înregistrate 129.471. Se constată de asemenea o creştere a numărului spitalizărilor. În Anglia erau internaţi miercuri 10.462 de pacienţi COVID-19, cu 916 mai mulţi faţă de ziua precedentă.