Criză de sânge la Centrul de Transfuzii Iași

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Galaţi

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Iaşi are rezervele pe jumătate goale. În ultima perioadă, au fost nevoiți să apelează la centrele din județele pentru a face fațăsolicitările venite din partea spitalelor. 

„Cu rezervele stăm foarte rău. Reuşim să acoperim 50% din solicitările spitalelor. Cealaltă parte o acoperim din componentele sanguine trimise de către celelalte centre de transfuzii, arondate la CRTS. S-a constatat că numărul donatorilor de sânge este tot mai scăzut, şi în primul rând al donatorilor fideli, care au o importanţă deosebită. Nu că ceilalţi nu ar fi la fel de importanţi. Dar, având în vedere, de exemplu, că concentratul trombocitar pe care noi îl obţinem în vederea asigurării nevoilor din spitale nu se poate obţine decât de la donatorul vechi, donatorul cunoscut, de aceea este foarte important pentru noi. Concentratul trombocitar are termenul de valabilitate foarte limitat , respectiv numai de cinci zile”, a spus dr. Lavinia Scripcaru, directorul coordonator CRTS Iaşi. 

La Iași, numărul zilnic de donatori nu este suficient, iar o parte din cei care vin regulat depășesc vârsta limită, adică 60 de ani.

„A fost o perioadă când procentul donatorilor fideli atingea aproape 100%, şi aici vorbim de 10 ani în urmă. Pe parcurs, numărul acestora a scăzut, nu numai din cauza vârstei sau că prezentau o serie de afecţiuni care ar fi contraindicate la donarea de sânge. În procent de 50%, locul lor a fost luat de donatorii noi. Este foarte bine că avem donatori noi, persoane tinere, sănătoase, dar un procent mare dintre aceştia nu mai revin la donare. Ei se mobilizează cu ocazia unor solicitări, atunci când este vorba de o rudă, de un prieten, de un coleg de serviciu. Oamenii trebuie să înţeleagă că zilnic există oameni în spitale aflaţi în nevoia terapiei transfuzionale. Sângele trebuie să aştepte pacientul, de aceea trebuie să existe sânge în stoc, pentru orice situaţie neprevăzută”, a zis dr. Lavinia Scripcaru.