Criză de oxigen la spitalele din Iași

oxigen

Spitalele din municipiul Iași care tratează pacienții Covid rămân fără oxigen. Linde, furnizorul de oxigen medical, nu a onorat comenzile cerute de personalul unităților medicale.

În jurul orei 10:33, ing. Andrei Samoila de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași a anunțat că în 4 ore unitatea medicală nu va mai avea rezerve de O2. Situația este la fel și la Spitalul Sfântul Sipiridon și Pneumoftiziologie. Totodată, la Spitalul de Recuperare stația de oxigen este defectată.

„Circulara CNCCI am citit-o și trebuie folosită doar dacă nu există alte soluții, dar nu exonerează de eventualele probleme medicale pe cel/cei care accepta sau comanda astfel de tratament. Neputând sa îmi asum eventualele probleme survenite după folosirea acelui oxigen în tratamentul COVID am luat legatura cu domnul Colonel Grădinaru și am încărcat camionul ISU cu 8 paleți de tuburi goale și astăzi, la ora 10, mașina era la Galați de unde se putea întoarce cu 10 paleți de oxigen! Cei de la Linde trimit doar 6 paleți! Am discutat cu dr. Cepoi și am trimis sms dr. Arafat să se intervină pentru a se întoarce mașina la Iași cu 10 paleți având în vedere că și spitalul Pneumo, dar și Sf. Spiridon rămân fara O2! Simt că sunt singurul care caută soluții și își asumă hârtii oficiale, toate celelalte departamente tehnice din Iași stau cuminți și așteaptă. Acum câteva minute cineva de la Linde a venit în curte și a luat la ANCHETĂ personalul care deservește stația de O2, că unde ținem ascunse tuburi de oxigen! Crezând ca este o interpretare greșită a personalului nostru l-am sunat pe domnul Grigore care este la fel de surprins! Deci cei de la Linde nu onorează comenzile având în vedere că spitalul nostru are lansată comanda de 870 tuburi din care s-a onorat doar 120 plus ce vine asta datorită ISU, nu are telefoane deschise fiind în situație de urgență, dar are timp de anchete să afle unde ascundem noi tuburi! Mi se pare hilar!”, transmite dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

În momentul când vor rămâne fără oxigen medical, se va folosi oxigenul tehnic.

„În momentul de față, din nefericire, în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Iași mai avem stocuri de oxigen pentru 5 ore. Ulterior vom fi nevoiți să folosim oxigen tehnic, astfel încât pacienții noștri să poată să beneficieze de acest tratament. Am semnalat aceste neajunsuri începând de azi dimineață. Dorim să găsim o rezolvare. În continuare vrem ca pacienții noștri să aibă parte de îngrijire medicală corespunzătoare din toate punctele de vedere: din punct de vedere medical şi, sigur, din punctul de vedere al siguranţei.” a declarat dr. Florin Roșu.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase nu a putut da detalii privind dezavantajele folosirii oxigenului tehnic, pentru că în cadrul studiilor pe care le-a urmat a fost instruit să folosească oxigenul medical pentru pacienți, dar este o circulară conform căreia aceasta este procedura în cazul crizei de O2.

„Eu în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie am fost trainuit să folosesc la pacient oxigen medicinal. Bănuiesc, nu pot să fiu sigur, că oxigenul tehnic este folosit pentru alte scopuri, cum ar fi sudura sau ştiu eu ce alte modalităţi. Nu am de unde să ştiu. Încă o dată spun, am fost instruit în şcoala de medicină să folosesc oxigen medicinal. Până în momentul de faţă, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi a depus toate eforturile, prin toată echipa tehnică, astfel încât să nu existe atât în cadrul spitalului de pe strada Octav Botez, cât şi în cadru secţiei exterioare Leţcani, din punct de vedere al medicaţiei, din punct de vedere al materialelor sanitare şi al oxigenului care face parte din tratamentul pacientului, dar dacă vom ajunge în această situaţie vom fi nevoiţi, conform unei circulare… este o circulară care ne spune că folosim oxigen tehnic.”, a zis acesta.

Directorul Direcției de Sănătate Publică Iași, dr. Vasile Cepoi, a transmis că furnziorii de oxigen nu fac față cererii mari din România. Totodată, se pare că oxigenul tehnic a mai fost folosit până în urmă cu 5-6 ani. Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI) a tras un semnal de alarmă, în urmă cu două săptămâni, privind criza în care se află acum sistemul medial ieșean.

„Se pare că la nivel național consumul de oxigen a depășit capacitatea furnizorilor de oxigen de a asigura necesarul și de ieri se știe că Linde nu va putea asigura pentru Spitalul de Pneumo și de Boli Infecțioase cantitatea de oxigen solicitată. De două săptămâni însă CNCCI-ul a atenționat asupra riscului de a apărea o asemnea situație și a transmis o circulară prin care se confirmă faptul că în caz de criză se poate folosi și oxigenul tehnic, argumentat de două aspecte: pe de o parte că până în urmă cu 5-6 ani în România nu era oxigen medical autorizat și se folosea oxigen tehnic și al doilea argument este acela că concentratoarele de oxigen produc o concentrație de oxigen de 93% echivalentă cu cea a oxigenului tehnic. Deci în situații de criză se recomandă și utilizarea oxigenului tehnic. Ne aflăm în această situație, managerul Spitalului de Boli Infecțioase, dr. Roșu, cunoaște aceste soluții și probabil că a luat măsuri să le pună în aplicare pentru că în lipsa totală a oxigenului pacienții sunt, sigur, puși în pericol. Oxigenul tehnic a fost folosit, repet, ani de zile și el este o soluție pentru această situație în care ne aflăm. Cel puțin 20 de ani din activitatea mea am folosit oxigen tehnic la pacienții pe care i-am avut și nu s-a întâmplat nimic.”, a explicat dr. Vasile Cepoi.

În Iași, există două fabricii de oxigen la care s-ar putea încărca tuburi, dar nu sunt tehniceni autorizați pentru această procedură.

„Avem două fabrici de oxigen la spitale, la care s-ar putea încărca tuburi. Este vorba de Maternitatea «Cuza Vodă» și Institutul de Oncologie, dar nu avem tehnicieni autorizați care să facă acest lucru. În momentul de față, căutam sprijin la instituțiile care ar putea să aibă astfel de tehnicieni și să încercăm să rezolvăm problema și pe această cale. Deocamndată, însă, nu am găsit, suntem în căutare. Lansăm, daca vreți, și un mesaj către toți cei care ar putea să ne ajute cu un specialist care ar putea să încarce tuburile de oxigen de la cele două fabrici.”, a adăugat directorul DSP Iași.

Șeful Comitetului Național pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a luat la cunoștință problema unităților spitalicești din Iași și a explicat de ce s-a ajuns la această criză.

„Există o criză pentru că sunt doar două firme mari care livrează oxigen în țară și una mai mică. Toate au avut probleme în livrarea de oxigen din cauza cererii mari. Soluțiile sunt că noi încercăm să aducem butelii de oxigen preumplute din afara României, dacă vom reuși. Dar, în același timp, încercăm să găsim soluții interne și una din soluții este folosirea oxigenului care se folosea până acum 5 ani fără nicio problemă, de o concentrație mai mică, în loc să fie de 99 % este de 93 %. Este un oxigen care s-a folosit și care se poate folosi. Și s-a dat circulare la toți ca să-l folosească daca au probleme cu oxigenul.”, a spus Raed Arafat.