Criză de medicamente pentru gripă, în farmaciile din România. Autoritățile recomandă să nu facem abuz

medicamente

În plină alertă de epidemie de gripă, antiviralele şi antitermicele sunt imposibil de găsit în farmacii. Bolnavii sau aparţinătorii aleargă de la o farmacie la alta, în speranţa că vor găsi tratamentele de care au nevoie. Autorităţile susţin însă că nu există probleme cu stocurile de medicamente şi că acestea vor ajunge pe rafturi în perioada următoare.  

Ministerul Sănătăţii a publicat o listă cu antivirale alternative care conţin oseltamivir pentru tratatrea gripei, pe lângă Tamiflu. Este vorba despre Ebilfumin şi Segosana. Nici acestea nu au ajuns însă în farmacii. 

„Comparativ cu luna decembrie, cantităţile de oseltamivir au crescut de zece ori. Nu cred că vom avea o problemă în următoarea perioadă, ele vor fi la dispoziţia celor care vor avea nevoie, nu trebuie să facem niciun fel de abuz”, a spus ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Farmaciştii sunt sfătuiţi să nu elibereze antivirale pentru gripă şi antibiotice fără reţetă. Specialiştii recomandă în continuare vaccinarea antigripală, cel puţin până la sfârşitul lunii ianuarie.