Criza cabinetelor stomatologice în şcoli şi satele din judeţul Iaşi

Oamenii care locuiesc în mediul rural au nevoie de cabinete stomatologice. În prezent, numărul acestora  este mult prea mic, iar vizitele la stomatolog sunt foarte rare. In aceeași se afla si școlile din Iași care ar trebui să dispuna de câte un astfel de cabinet. Specialiștii în medicina dentară împreună cu autoritățile locale vor să găsească soluții pentru ca populatia din mediul rural și cea scolara să poată avea acces la servicii stomatologice.

Statisticile arată că, doar 13% din cabinetele stomatologice existente la nivel național sunt în mediul rural. In judetul Iași sunt zeci de comune care nu au niciun cabinet, iar mare parte din populație nu a mers niciodată la un medic dentist. Pentru a remedia această situație, specialiștii din medicină dentară vor să identifice împreună cu primăriile din județ posibilitatea înființării unor cabinete în zonele unde nu există niciun medic stomatolog.

Prof. Univ. Dr. Norina Forna, președintele CMS Iași: „Așteptăm ca și în mediul rural ca aceste puncte de lucru să își dovedească eficiența, acele puncte legate de primării. Înseamnă implicarea lor să le deschidă și să le doteze. Aici este așteptarea de bază pe care o are fiecare cetățean„.

O altă prioritate pentru specialiști este și medicina școlară, care poate fi extrem de eficientă în cazul copiilor.

Să nu uităm medicina școlară care este o prioritate zero a discuțiilor mai ales că numărul cabinetelor școlare treuie să fie în creștere și, practic, reluându-se învățământul în bune condiții presupune și un control al acestora. Ne dorim cabinete școlare și pe domeniul acesta în cadrul școlilor din comunele în cauză pentru că sănătatea pornește cu profilaxia și, în principal, cu identificarea cazurilor cu probleme care s-au instalat și în acest timp. Au însemnat complicații importante pe care le găsim în serviciile de specialitate„, a completat Norina Forna.

Aceste subiecte vor fi analizate intr-o conferință de presa organizata la Primăria Iași, eveniment care face parte din Caravana Profilaxiei la 2022.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!