Criza acută de personal medical în sistemul sanitar Iași

Deficitul de personal sanitar din România a devenit o problemă cronică, cu impact direct asupra pacienților și a calității actului medical. Potrivit ultimelor date oficiale, la nivel național lipsesc aproximativ 60.000 de angajați în domeniul sanitar, ceea ce înseamnă un sfert din totalul necesar. În județul Iași, situația este la fel de gravă, 20-25% dintre posturile disponibile în spitale rămân neocupate.
Principalele cauze ale acestui fenomen sunt succesiunea de acte normative care împiedică angajările, dar și lipsa fondurilor necesare pentru ca unitățile sanitare să poată acoperi salariile pentru toate posturile vacante. Impactul direct al acestui deficit este resimțit în primul rând de pacienți, dar și de personalul medical rămas, care trebuie să compenseze lipsa colegilor printr-un volum de muncă mult mai mare.
Iulian Cozianu – Președinte SANITAS Iași: ,, Cei care au de suferit sunt pe de o parte pacienții, pentru că personalul actual trebuie să se împartă la un număr foarte mare de pacienți, trebuie să asigure servicii medicale pentru un număr foarte mare de pacienți. Pe de altă parte vorbim și de o epuizare a personalului existent, pentru că nu este ușor să suplinești lipsa a 25% dintre angajați și la un moment dat, oricât de inimoși ar fi angajații din sistemul sanitar, din păcate, și ei sunt oameni și uneori clachează”.
O altă problemă majoră semnalată de reprezentanții SANITAS este faptul că digitalizarea sistemului medical rămâne la un nivel teoretic, în timp ce medicii și asistentele continuă să fie sufocați de birocrație. Iulian Cozianu explică faptul că lipsa unui sistem eficient de digitalizare consumă timp prețios, care ar trebui folosit pentru îngrijirea pacienților.
Iulian Cozianu – Președinte SANITAS Iași: ,,Nu suntem în postura în care când vorbim de digitalizare practic, să avem dispozitive în care ai dat un click și lucrurile s-au rezolvat. Noi scriem pe hârtie, după care trecem la calculator, descărcăm în calculator. Tot acest timp, înseamnă timp pe care în loc să-l dedicăm îngrijirii pacienților, îl dedicăm actului de birocrație existent din belșug în sistemul sanitar”.
Sindicatele cer deblocarea angajărilor, astfel încât spitalele să își poată acoperi necesarul de personal.