Criză acută de personal la Spitalul Județean „Mavromati” din Botoșani

Spitalul Județean „Mavromati” din Botoșani se confruntă in continuare cu o criză acută de personal și o aglomerație semnificativă în secțiile sale, iar presiunea asupra cadrelor medicale este tot mai mare. In plus, seful secției de Chirurgie a Spitalului Judetean sustine ca personalul este insuficient iar o parte dintre medicii din cadrul spitalului se fac doar că muncesc, făcând referire în special la cei care s-au angajat în ultimii ani.

Medicul Iulian Preda, șeful Secției de Chirurgie Generală, atrage atenția asupra problemelor grave cu care se confruntă unitatea sanitară și subliniază că volumul mare de muncă nu este distribuită uniform între secții.

Pentru ca secția să funcționeze normal, ar fi necesară angajarea urgentă a unui medic chirurg, a șapte asistente medicale, trei infirmieri, trei brancardieri și șase îngrijitori.

Iulian Preda – Șef Secție Chirurgie Generală Spitalul Mavromati: “Secțiile spitalului sunt considerate în număr de 54. Spitalul Județean are în acte 60 de compartimente și secții, nu 54. Secția mea produce în fiecare lună din tot bugetul spitalului între 23% și 29,3 %. Stau și mă întreb ce fac cei 53 sau cei 59 (nr. compartimente și secții)“.

Acesta a subliniat că, din păcate, nu toți medicii din spital împărtășesc același nivel de implicare. Unii dintre ei, în special medicii tineri, susțin că au probleme de sănătate cauzate de stres și oboseală, motiv pentru care refuză să facă gărzi sau să îndeplinească anumite sarcini.

Iulian Preda – Șef Secție Chirurgie Generală Spitalul Judetean Mavromati: “Nu sunt supărat pe medicii care nu își fac treaba, bravo lor că eu nu sunt la fel de șmecher să fac ca ei. Eu vreau ca ai mei, familia mea (nr. secția chirurgie) să o ducă bine. Fac parte din cel mai tare colectiv din Spitalul Județean”.

Situația personalului de pe secție este critică, iar suprasolicitarea angajaților a dus la acumularea unui număr impresionant de zile de concediu de odihnă neefectuate.

“Ai mei de un an de zile nu timp să respire.  Pe 31 decembrie am anunțat pe cei doi domni, fetele mele aveau nevoie de 2000 de zile  de concediu de odihnă neluate. Despre asta vorbim“, a mai spus Iulian Preda.

Fără măsuri urgente din partea conducerii spitalului și a autorităților, riscul ca situația să se agraveze este majoră, punând în pericol atât sănătatea pacienților, cât și a celor care se ocupă de îngrijirea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *