Cristian Ghinea: PNRR e închis. Am trimis documentele legale la Bruxelles

7AFF0A76-B1B1-46E5-A20C-B67B19FC94BE

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a finalizat documentația Planului Național de Redresare și Reziliență şi a trimis-o, vineri seară, la Comisia Europeană, a anunțat șeful instituției.

Cristian Ghinea a subliniat că, în timp ce liderii USR-PLUS şi ai PNL tratau în principal pe criza politică actuală, el a ignorat conflictul politic şi s-a concentrat, împreună cu oficiali din MIPE şi din diverse ministere, pe finalizarea documentelor legale ale PNRR, având în vedere că nerespectarea calendarului agreat cu UE pentru transmiterea planului ar fi blocat aprobarea în luna septembrie a PNRR de Comisia Europeană.

Cristian Ghinea, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: ” (…) săptămâna asta a fost perioada cheie pentru finalizarea PNRR. Acum, nu ştiu care dintre detaliile acestei crize politice se vor ţine minte peste un an-doi, dar PNRR este programul de guvernare + bugetare + bani pentru următorii 6 ani, aşa că vom tot vorbi despre el. În plină criză politică, am considerat că trebuie să finalizez. Calendarul e cel anunţat în iunie: aprobare în septembrie în Comisie, în octombrie în Consiliu. Negocierile din iunie – iulie trebuiau în august să fie incluse în cele 15 componente ale PNRR. Am făcut asta până pe 23 august, de atunci încoace am lucrat cu Comisia la documentele legale. Asta înseamnă că din miile de pagini în română fiecare componentă devine un rezumat în engleză (axat pe un ) + un tabel cu milestone şi targets, împărţite pe fiecare şase luni până în 2026. Adică ce va face statul român – zeci de legi, sute de reforme şi de investiţii. Aceste documente legale trebuiau terminate săptămâna asta pentru ca PNRR să intre în consultarea interservice necesară înainte de Colegiul Comisarilor care va aproba planulAcum PNRR e închis. Dacă nu suntem complet idioţi/nu redeschidem săptămâna viitoare, va fi aprobat în septembrie.”

Sursă: europafm