Creșterea salariului minim pe economie va crea dezechilibre financiare: „Afectate sunt firmele mici, cand si asa piata este restransa, lipsa de lichiditate, a crescut inflatia”
Incepand de la 1 iulie, salariul minim pe economie creste la valoarea de 3700 de lei, ceea ce inseamna ca angajatii vor primi in plus cateva sute de lei. Masura luata de catre Guvern la inceputul lunii iunie nu este vazuta cu ochi buni de antreprenorii care au firme mici. Aceste cresteri duc la impozite si taxe mai mari, iar in viitor, oamenii de afaceri se gandesc la restrangerea activitatii pentru a face fata cheltuielilor.
Salariul minim brut garantat în plată se majorează, de la 1 iulie, la 3.700 lei brut, creșterea fiind de 12,12% față de nivelul actual de 3.300 de lei. Precizăm faptul că 300 de lei nu sunt taxați la acea sumă. Prin umare, un angajat plătit astfel va primi o sumă de 2.363 lei în mână. Teoretic, majorarea ar fi fost benefica insa specialistii in economie spun ca acesta este doar un pas catre cresterea inflatiei si a costurilor zilnice.
Creșterea salariului minim pe economie va crea dezechilibre financiare: „Afectate sunt firmele mici, cand si asa piata este restransa, lipsa de lichiditate, a crescut inflatia”
Neculai Vițelariu, președinte Patronatul IMM-urilor Reg. N-E
„Cu mare drag sa dai la angajati dar sa ajunga banii la salariati. In conditiile in care statul nu stie ce sa faca sa ajunga la ei. Prin prima asta suntem nemultumiti de aceasta masura. Salariul minim, daca l-ar pune pana la 5000 de lei , nu impozitam nimic, chiar ar fi o masura benefica pentru mediul de afaceri”.
Antreprenorii spun ca doar statul are de castigat din cresterea salariului minim pe economie.
Neculai Vițelariu, președinte Patronatul IMM-urilor Reg. N-E
„Afectate sunt firmele mici, cand si asa piata este restransa, lipsa de lichiditate, a crescut inflatia. Spuneau ca e 3,5 acusi e 5. Totul e la nivel de politica si promisiuni electorale. E-factura, E-transport, E-TVA, orice ca sa nu se mai intrebe oamenii de ce cheltuiesc asa de mult.”.
De aceasta crestere vor beneficia aproximativ 1,8 milioane de romani care lucreaza pe salariul minim pe economie, un numar prea mare daca este sa ne raportam la costurile vietii din Romania din ultimii doi ani.
Paul Butnariu, președintele Camerei de Comert si Industrie Iasi
„Pentru noi este ciudat ca atat de multi romani au salariul minim pe economie ceea ce reflecta o problema la nivelul mediului de afaceri. Foarte multi angajatori prefera sa dea salariul minim si probabil ca restul banilor sunt dati catre o alta forma”.
Exista anumite domenii care vor fi afectate direct de crestere salariului minim pe economie.
Paul Butnariu, președintele Camerei de Comert si Industrie Iasi
„In alte zone cu siguranta ca va scadea volumul de activitate chiar vor fi firme care isi vor diminua activitatea fie chiar vor inceta, asa cum este in domeniul confectiilor unde costul salariului minim raportat la costul total al produsului este destul de consistent.
Statul incearca sa isi gaseasca solutii pentru a-si mari taxele, contributiile la stat, veniturile la stat. Statul nu se gandeste nicio secunda la reducerea cheltuielilor“.
Creșterea la 3.700 de lei a salariului minim brut pe țară garantat în plată nu se va aplica angajaților din sectoarele construcții, agricultură și industria alimentară, care au un regim preferențial de taxare.