Creșterea economică din România încetinește

bani

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în jos prognoza de creştere economică a României, la 4% în 2018, cu 1,1 puncte sub estimările din raportul World Economic Outlook din aprilie, pe fondul temperării stimulentelor.

De asemenea, FMI prognozează pentru 2019 un PIB  în urcare cu 3,4%, cu 0,1 puncte sub nivelul estimat în raportul din aprilie.

Raportul de primăvară al FMI adusese o proiecţie de 5,1% a creşterii economice din România în acest an, cel mai mare avans din Europa după Malta (5,7%).

În raportul actual, FMI păstrează estimările privind Malta, dar îşi temperează semnificativ previziunile legate de România, care coboară pe locul 5 în Europa, după Malta, Irlanda (4,7%),  Slovenia (4,5%) şi Polonia (4,4%).

Creşteri similare cu cea a României sunt aşteptate în Luxembourg, Cipru, Ungaria şi Serbia .

FMI a redus şi proiecţia de creş­tere economică pentru întreg conti­nen­tul european, de la 2,7% în aprilie la 2,3% acum, pentru zona euro mizând pe un avans anual de  2%.

De asemenea, raportul indică o inflaţie anuală de 4,7% în România în acest an, similară cu prognoza din primăvară, urmând ca în 2019 preţurile de consum să se majoreze mai lent, cu doar 2,7%.

La nivel european, cea mai ridicată rată a inflaţiei este aşteptată în Turcia (15%), iar la polul opus este Grecia cu 0,2% în acest an.

În privinţa deficitului de cont curent, FMI are o atitudine mai optimistă în noul raport şi crede că acesta va urca în acest an în România la 3,5%, faţă de 3,7% la prognoza din aprilie. Anul trecut, România a avut un deficit de 3,4%, nivel la care Fondul crede că va reveni în 2019.

La nivelul şoma­ju­lui, noua proiecţie este uşor mai pesimistă, de 4,7%, faţă de 4,6% în primăvară.

Sursa: Ziarul Financiar