Crește vârsta de pensionare pentru femei

pensie

foto: digi24

Odată cu viitoarea lege a pensiilor, vârsta la care femeile se pot retrage din câmpul muncii va crește cu 2 ani, a anunțat Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii.

„Este o tendință în toate statele din Uniunea Europeană a creșterii vârstei de pensionare datorită speranței de viață, care este în continuă creștere. În acest moment, vârsta de pensionare în România este de 65 de ani la bărbați și, în 2033, se ajunge la 63 de ani la femei. În Germania, în Italia, deja vârstele de pensionare sunt mult mai ridicate, 67-68 de ani, dar în momentul de față noi am rămas la 65 de ani”, a explicat președintele Casei de Pensii, joi seară la Antena 3.

Daniel Baciu a menționat și că, în viitor, se va lua în calcul egalizarea vârstei de pensionare atât la femei, cât și la bărbați, pentru a nu fi discriminare. Totodată aceasta a făcut câteva precizări și despre recalcularea pensiei.

„Vreau să fac o precizare importantă, recalcularea vizează în primul rând acele inechități din sistem. După cum am explicat, atunci când în interiorul aceluiași număr de puncte avem niște cuantumuri diferite, în funcție de anul ieșirii la pensie și legislația din acel moment. Această recalculare nu este un proces fix, lumea va avea diferite creșteri ale pensiei, nu are legătură cu indexarea anuală care se face asupra tuturor pensiilor.Cu privire la indexare, avem aceste calcule, contează foarte mult influența acestor majorări în bugetul asigurărilor sociale de stat, în bugetul de pensii. Avem diverse scenarii de creștere a valorii punctului de pensie, pe care noi le punem pe masa factorilor decidenți, astfel încât să ia decizia cea mai bună.”, a zis acesta.