Creste numarul soferilor si masinilor inmatriculate in Iasi

soferi

Tot mai multe masini se inmatriculeaza in Iasi. In primele 6 luni ale acestui an, 23.000 de ieseni si-au achizitionat autovehicule. Totodata, numarul de noi cereri de emitere a permiselor a crescut. 2000 de ieseni sunt examinati lunar pentru a obtine permis de conducere pentru toate categoriile de autovehicule.

Străzile din Iași sunt împânzite de mașini scoala, iar tot mai mulți tineri doresc să devină conducători auto. Anual se ajunge la aproximativ 50 de mii de mașini înmatriculate în Iași.

Grecu Ștefan, șef SPCRPCIV Iași: „Pe primele 6 luni ale anului s-au înregistrat în jur de 23 de mii de înmatriculări, aici incluzând atât vehiculele noi, cât și vehiculele importate, cât și cele transcrise, cumpărate din județul Iași ori din celelalte județe ale țării”.

Pe lângă numărul mașinilor înmatriculate anual, se înregistrează și un număr de aproximativ 25 de mii de permise obținute în urma examinărilor candidaților.

Grecu Ștefan, șef SPCRPCIV Iași: „Pe primele 6 luni ale anului, au fost examinați la proba teoretică, în jur de 15 mii de candidați, dintre aceștia promovând un procent de 60-70%. Din păcate, pentru proba teoretică, decalajul este de 109 zile calendaristice. Și din cauza faptului că ne confruntăm cu un număr foarte mare de solicitări, care este în continuă creștere. Trebuie să ținem cont și de perioada stării de urgență. Pe parcursul anului trecut, din luna martie până în luna iunie, activitatea de examinare atât la proba teoretică, cât și la proba practică, a fost suspendată”.

In medie sunt 8 polițiști examinatori la proba practică.

Grecu Ștefan, șef SPCRPCIV Iași: „Din luna septembrie vom relua și examinarea în zilele de sâmbătă,  2 zile de sâmbătă, în fiecare lună pentru categoria B în municipiul Iași, tocmai pentru a veni în sprijinul candidaților care așteaptă”.

În ceea ce privește documentele expirate ale ieșenilor, șeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Iași, a precizat că acestea își continuă valabilitatea până în momentul în care se încheie perioada de alertă.

Grecu Ștefan, șef SPCRPCIV Iași: „Conform Legii 55/2020, documentele emise de autoritățile românești își păstrează valabilitatea pe perioada stării de alertă și 90 de zile de la expirarea acesteia. Practic, pe teritoriul României pot circula cu un permis a cărui valabilitate a expirat sau cu o autorizație provizorie de circulație, cu condiția să aibă o asigurare valabilă”.

În județul Iași erau înmatriculate, la 31 decembrie 2020, un număr de 260 de mii de mașini, în creștere față de anul precedent.