Creste numarul donatorilor de plasma la Iasi

foto_donare_sange

Medicii de la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Iasi fac apel zilnic la persoane care au fost vindecate de Covid pentru a dona plasma celor care au mare nevoie. Pana in prezent, 47 de persoane au donat prin plasmafereza si 77 prin procedura clasica. Astazi, patru donatori au trecut pragul Centrului de Transfuzii Sanguine.

Lavinia Scripcariu, director CRTS Iasi

Numarul lor a crescut foarte mult in ultima perioada de timp, de aproximativ o luna de zile. Suntem in fata acestei situatii foarte placute. Am avut zile cand au donat cate 8 persoane plasma bogata in anticorpi. Pana in momentul de fata au fost recoltati 47 de donatori prin procedura de plasmafereza, procedura care este recomandata in special pentru faptul ca se obtin 3 unitati de plasma de la acelasi donator, spre deosebire de donarea de plasma bogata in anticorpi prin procedura standard de donare de sange total unde se obtine o singura unitate.

Astazi 4 persoane au venit sa doneze plasma la Centru de Transuzii Sanguine Iasi. O alta persoana s-a prezentat la Centru ieri, unde a donat plasma pentru a III-a oara.

Lavinia Scripcariu, director CRTS Iasi

Au donat dupa cum va spuneam 47 de persoane prin procedura de plasmafareza si 77 de persoane prin procedura clasica, recoltare de sange totala. Astazi de asemenea avem 2 persoane care au donat prin procedura de plasmafareza si 2 prin procedura clasica de recoltare de sange totala.

Pentru a putea dona plasma bogata in anticorpi Covid 19, pesoanele respective trebuie sa indeplineasca obligatoriu toate coditiile unui donator de sange total sau a unuia de plasma.

Lavinia Scripcariu, director CRTS Iasi

Orice donator de plasma bogata in anticopri trebuie sa indeplineasca aceleasi criterii de eligibilitate si toate aceste criterii ca si oricare alt donator de sange. Dupa ce a trecut aceasta etapa, persoana respectiva trebuie sa faca dovada ca a trecut prin boala, pe baza biletului de iesire din spital, a scrisorii medicale si bineinteles ca trebuie sa existe un interval minim din momentul in care persoana a fost confirmata printr-un test PCR pozitiv, deci intervalul minim este de 28 de zile.

Minim 14 zile de la un test PCR negativ sau 14 zile de la iesirea din izolare sau din carantina sau in cazul in care persoana nu a fost nici internata, nu a fost nici diagnositacat printr-un test PCR, insa a avut simptomele caracteristice infectiei cu SARS- CoV2, se poate duce sa-si faca o dozare de anticorpi specifici si in cazul in care valoarea acestor anticorpi a IGG-ului specific, indeplineste o anumita valoare, trebuie sa aiba un anumit prag, de asemenea el poate sa fie acceptat in donare.

La spitalele Covid si spitalele suport din Iasi sunt ocupate 478 de paturi, dintre care 48 de paturi la ATI. Medicii recomanda in permanenta ca pacientii care s-au tratat de Covid sa doneze la Centrul de Transfuzii Sanguine Iasi.