Credinciosii romano catolici sarbatoresc maine Pastele

In acest an, Pastele catolic este sarbatorit pe data de 31 mai. Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține de două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu dată schimbătoare – luna plină. Acesta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an.

În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian.

Duminica Paștelui Catolic este marcată prin discursul lui Papa Francisc în Piața Sfântul Petru, din Vatican. Acesta apare în fața a mii de credincioși, pentru a rosti în zeci de limbi tradiționalul mesaj de Paște și binecuvântarea. Discursul lui începe cu „Urbi et Orbi”.

In scrisoarea pastorala pentru solemnitatea Invierii Domnului, IPS Aurel Perca subliniaza ca, „din păcate, însă, cântarea de bucurie, Aleluia pascală pe care Biserica o proclamă astăzi contrastează încă cu lamentațiile și strigătele care provin din atâtea situații dureroase care devin tot mai frecvente în lume și aproape de noi: războaiele, violența, corupția, nedreptatea, nesiguranța, inegalitatea, marginalizarea și sărăcia. Însă de fiecare dată, la sărbătoarea Învierii, anunțul îngerului către femei răsună din nou în Biserica din întreaga lume și pentru fiecare dintre noi: „Nu vă temeți! Știu că îl căutați pe Isus cel răstignit. Nu este aici, căci a înviat după cum a zis!”  (Mt 28,5-6), ceea ce este un motiv de speranță și de bucurie. Acesta este punctul culminant al Evangheliei, este Vestea cea bună prin excelență: Isus, cel răstignit, a înviat! Acest eveniment este baza credinței și a speranței noastre: dacă Cristos nu ar fi înviat, creștinismul și-ar pierde valoarea; întreaga misiune a Bisericii s-ar epuiza, pentru că de acolo, de la Înviere, a pornit și reîncepe mereu misiunea ei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *