Crăciunul pe rit vechi. Tradiții și obiceiuri respectate de românii care sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi

62222455

În fiecare an, pe 7 ianuarie, comunitățile de ruși, ucraineni și sârbi sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi. Acest lucru se întâmplă deoarece calendarul iulian este decalat cu 13 zile față de cel clasic.

Înainte de Hristos, existau două sisteme de calculare a timpului într-un an: cel al egiptenilor, care avea 365 de zile, și cel al romanilor, de 355 de zile.

Anual rămânea o diferență de zece zile între aceste două sisteme, potrivit crestinortodox.ro.

După această constatare, Iulis Caesar a adoptat în anul 46 î.Hr sistemul de calcul egiptean, numit „calendarul iulian”.

Acest calendar a fost folosit de întreaga lume civilizată, timp de peste 1.500 de ani. De asemenea, în anul 325, Sinodul I Ecumenic de la Niceea a folosit calendarul iulian pentru a calcula data la care se sărbătorește Paștele.

În anul 1923, la Constantinopol, s-a decis trecerea de la calendarul iulian la calendarul gregorian, moment în care Biserica Ortodoxă s-a separat în două, cea pe Stil Vechi și cea pe Stil Nou.

În calendarul iulian sau în calendarul pe stil vechi, Crăciunul este decalat cu 13 zile față de calendarul oficial. Astfel, Crăciunul pe rit vechi este sărbătorit în data de 7 ianuarie.

Pentru ruşii lipoveni care trăiesc în judeţul Suceava, în comunităţi din Climăuţi, comuna Muşeniţa, Lipoveni, comuna Mitocu Dragomirnei, Manolea, comuna Forăşti, în municipiile Suceava, Fălticeni, Rădăuţi şi în oraşul Gura Humorului, dar şi pentru cei care s-au stabilit în Dobrogea, sărbătorile de iarnă încep pe 7 ianuarie, când este Crăciunul pe stil vechi.