Crăciunul copiilor săraci

cadou craciun

foto: opiniatimisoarei

În Ajun de Crăciun, când toți copiii își pregătesc poeziile și așteaptă cadourile, zeci de micuți nici măcar nu visează la daruri de la Moș Crăciun. Sunt copiii familiilor sărace, care traiesc în zonele mărginase din Moldova. Speranța lor nu vine de la politicieni, ci de la românii de rând. Așa a ajuns un preot din Iași sa adune 10.000 de copii sarmani, pe care îi sprijină în ajunul sărbătorilor.

Ștefania, cei trei frați și tata fac parte din pătura inferioară a societății. Aceștia locuiesc într-o încăpere extrem de mică și au ajuns în această situație după ce le-a ars casa, iar mama i-a părăsit, fugand în lume cu un alt barbat.

Stefania: „Locuim destul de bine. Stăm așa de mici. Ne-am obișnuit încetul cu încetul. Mama a plecat. Nu știm nimic de ea. Ne-a lăsat pentru altcineva.”

Reporter Tele M: „Cine gătește în casă?”

Ștefania: „Eu și tata. Mai mult îl ajut la mâncare pentru că atât știu să fac.”

Sărbătorile de iarnă i-a prins fără geci, papuci specifici anotimpului, lemne de focși alimente. Cei care le trec pragul cu daruri în această perioada îi bucură pe cei 4 copii.

Reporter: „Ce ai primit?”

Matei: „Niște pantaloni, o geacă și un plover și șosete.”

R: „Esti fericit?”

M: „Da.”

R: „Te așteptai să vină anul acesta la tine Moș Crăciun cu daruri?”

M: „Da.”

R: „Care sunt veniturile pe care le aveți?”

Florin Panainte, tată, 39 de ani: „Foarte mici. Extraordinar de mici.”

R: „Ați primit și lemne acum. Aveați nevoie? Cum vă încălziți aici?”

F.P: „Da, foarte mare pentru că mă încălzeam cu electric și am plătit foarte mult. Noi așteptăm oricum. Așteptăm să ne ajute un pic păintele. Ne-a mai ajutat. Copiii stau mai tot timpul in preajma lui cam tot timpul”

Părintele Dan Damaschin i-a cunoscut la biserică, le-a ascultat povestea și de atunci a devenit omul binelui pentru ei.

Nu sunt singurele suflete care bat adesea la poarta duhovnicului. În acest an s-a înregistrat un record de copii pe liste. În jur de 10 000 de micuți au fost identificați ca fiind nevoiași.

„Am solidarizat o lume întreagă pentru că mare parte a copiilor, speram sa nu fi scapat foarte foarte mulți să primeasca în aceatsă perioada, în ajunul Nașterii Domnului, daruri frumoase și utile”, a zis preotul Dan Damaschin.

In județul Iasi, preotul Dan Damaschin salvează o bucată de Românie cu zâmbetul pe buze.Misiunea de salvare se complica de la o zi la alta, dar le dovedește pe toate și arată că se poate.