Costurile pentru construirea SRU au crescut cu 37%

Astazi Guvernul  a aprobat din nou indicatorii tehnico-economici ai proiectului privind construirea Spitalului Regional de Urgențe Iasi. Față de anul 2019, creșterea costurilor pentru unitate este de 37,5%, fiind vorba despre suplimentarea proiectului cu aproape un miliard de lei – de la 2,4 miliarde lei la 3,3 miliarde lei.

Cei mai mulți bani suplimentari vin în contextul actualizării prețurilor din domeniul construcțiilor dar au intervenit și anumite lucrări suplimentare  care se ridica la o valoare de aproximativ 184 milioane lei. Este vorba despre soluția tehnică inițială care a suferit modificări la nivel de proiect tehnic față de etapa studiului de fezabilitate.

Petru Movilă, city manger Iași:

„Inca sunt materiale de constructii inglobate in proiect la care crescut preturile. De asemenea, pe noile reglementari privind salariul minim si veniturile in constructii se constata ca ofertarea sau valoarea proiectului. Sunt doua argumente foarte importante care vin sa sustina aceasta decizie pentru ca atunci cand firmele vor veni la licitatie beneficiarul, adica Minsiterul Sanatatii trebuie sa aiba un deviz corect. Sa nu avem dupa aceea tot felul de anexe, contracte suplimentare la contractul de semnare pe care MS il va incheia.”

Finantarea pentru proiect este asigurata de Guvern si Comisia Europeana printr-un credit de la Banca Europeana de Investitii.

Petru Movilă, city manger Iași:

„Avem aproape 3 luni de zile de cand Ministerul Sanatatii sau cei care au fost desemnati sa faca aceasta procedura inca nu au comunicat castigatorul. O luna ar fi fost necesara pentru constructor. S-ar fi putut lucra in alte conditii de pret si de legislatia muncii.”

Spitalul Regional de Urgență Iași va deveni un centru pentru rețeaua de spitale din regiunea Nord-Est a României, care va deservi în principal pacienților care necesită îngrijiri acute de urgență, de nivel secundar și terțiar, cazuri care presupun tehnologie și expertiză la nivel înalt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *