Costel Alexe: „Maricel Popa distruge tot ce nu poate pesediza!”

foto_Costel_Alexe

Expert în punerea în scenă a unor spectacole de decapitare politică, Maricel Popa nu este capabil să conceapă faptul că structurile asociative în care județul Iași este membru nu îi sunt subordinate, făcând tot posibilul ca viaţa acestor structuri să devină un calvar, prin şicane, declaraţii publice defăimătoare niciodată dovedite sau chiar prin refuzul de a duce la îndeplinire îndatoriri statutare precum plata cotizaţiei. Astfel, una dintre reţete este simplă: cine nu i se subordoneaza, nu are cotizatia plătită.

După ce a reuşit schimbarea preşedintelui ADIS prin presiuni constând în neplata sau diminuarea drastică a cotizaţiei, următoarea ţintă este Asociația Euroregiunea Siret-Prut-Nistru, unde preşedintele Maricel Popa este și Președintele Asociației. Cotizația către această structură pentru anul 2018 nu a fost încă inclusă în bugetul Consiliului Judeţean Iaşi şi plătită, fără a exista motive întemeiate. Asta după ce, la finalul anului 2017, în cadrul Adunării Generale reprezentantul judeţului Iaşi a fost de acord şi a votat valoarea cotizaţiei judeţului Iaşi. Cuvântul județului Iaşi în faţa partenerilor din republica Moldova valorează fix cât o ceapă degerată pentru Maricel Popa.

Nu a contat nici faptul că județul Iași este principalul contributor la bugetul Euroregiunii.

În istoria recentă cotizația către Asociația Euroregiunea Siret-Prut- Nistru a fost aprobată, aşa cum e normal, în primele luni ale anului respectiv, după cum urmează:
 În anul 2013 a fost aprobată în ședința ordinară din 23 ianuarie;
 În anul 2014 a fost aprobată în ședința ordinară din 30 ianuarie;
 În anul 2015 a fost aprobată în ședința ordinară din 27 ianuarie;
 În anul 2016 a fost aprobată în ședința ordinară din 29 ianuarie;
 În anul 2017 (primul cu Maricel Popa preşedinte) a fost aprobată în ședința ordinară din 7 martie. (după o epopee constând în discutarea ei în ședința ordinară din 26 ianuarie, votarea în ședința din 24 februarie, revocare în ședința din 7 martie și apoi votată definitiv în 7 Martie).

În acest an a fost introdusă pe ordinea de zi în ședința ordinară din data de 25 aprilie și amânată o ședința următoare, însă nu a mai fost deschis acest subiect, din motive necunoscute. Neplata cotizației poate determina blocaje de funcționare a structurii executive și nu își mai poate atinge unul din principalele roluri, de instituție suport pentru membrii săi, administrațiile din România și
din Republica Moldova.

Rolul acestei structuri pare că nu a fost înțeles de Președintele Consiliului Județean Iași, care este și Președintele Asociației.

Asociația Euroregiunea Siret-Prut-Nistru a jucat în ultimii ani rolul de instituție suport pentru membrii săi, atât prin pregătirea parteneriatelor dintre administraţiile de pe cele două maluri ale Prutului (peste 30 de înfrățiri de localități, prezența președinților de Raioane la Guvernul României și la Administrația Prezidențială precum și prezența premierilor României și
Republicii Moldova la Adunarea Generală a Euroregiunii) cât și prin facilitarea accesului la forumuri economice pe diverse teme (Congresul European al Autorităților Locale de la Cracovia, Forumul Economic de la Krynica, supranumit și Davos-ul Estului sau Forumul Europa-Ucraina, în cadrul căruia au loc și „Târgurile Estice”).

La aceste forumuri au fost organizate paneluri de discuții de către Asociația Euroregiunea Siret-Prut-Nistru în baza parteneriatului cu Institutul de Studii Estice din Varșovia, fiind abordate teme de interes pentru membrii săi precum importanța cooperării transfrontaliere, dezvoltarea armonioasă a administrațiilor publice din țări diferite și provocările la care sunt supuse spațiile transfrontaliere estice.

Oportunitățile de relaționare la nivel internațional pentru membrii Asociației și stabilirea de parteneriate oferă vizibilitate întregii Moldovei, din dreapta și stânga Prutului. Acestea sunt
necesare, trebuie multiplicate și nu eliminate.

Atât județul Iași, cât și partenerii din Republica Moldova au nevoie de exemple de bune practici, au nevoie de acorduri de colaborare cu parteneri externi pe care să le intermediați.

Rolul dumneavoastră de președinte, dle. Maricel Popa, este să intermediați participarea partenerilor de peste Prut la evenimente de prestigiu, să stabiliți noi parteneriate și să contribuiți la îmbunătățirea relațiilor cu partenerii externi. Aveți un rol pe care nu l-ați înțeles. Partenerii din Republica Moldova nu vă sunt subordonați, vă sunt colegi și au nevoie de soluții reale
pentru a dezvolta comunităților într-un timp scurt.

Ce mesaj transmite județul Iasi în an centenar partenerilor din Republica Moldova? Nu blocați activitatea dintr-un capriciu politic. Nu pesedizaţi tot judeţul şi lăsaţi profesioniştii să-şi facă treaba. Rolul acestei asociații nu este sa deservească interesele politice ale presedintelui Consiliului Județean Iași. Domnule Președinte, judecați structurile asociative din care județul Iași face parte cu aceeași unitate de masură și nu după bunul plac sau dupa criteriul subordonării. Opriți-vă din pesedizarea instituțiilor publice!

Deputat Costel Alexe,
Preşedinte PNL Iaşi