Cosette Chichirau: „Declarația primarului Mihai Chirica potrivit căreia poluarea s-ar fi redus la jumătate în Iași este o minciună!”

foto_Chichirau

Datele oficiale furnizate de Agenția Națională pentru Protecția Mediului (nu de Garda de mediu, cum greșit crede Mihai Chirica) îl contrazic flagrant pe primar.

Nivelul de PM10 înregistrat în ianuarie 2020 la stația de la Podu de Piatră, potrivit celor mai recente 5 buletine disponibile a fost de 39 micrograme / mc (16 ian), 73 micrograme / mc (15 ian), 78 micrograme / mc (14 ian), 44 micrograme / mc (13 ian) și 52 micrograme / mc (12 ian). Spre comparație, în 2018, potrivit măsurătorilor oficiale, media anuală a concentrației PM10 la stația respectivă a fost de 45 micrograme / mc. Nu este nicio ”înjumătățire” a niciunei valori. Dimpotrivă toate valorile au crescut, fapt atestat și de măsurătorile oficiale, dar și de rețelele independente de măsurare a calității aerului.

Cu privire la substanța ”minune” care reține praful la sol, despre care vorbește Mihai Chirica, trebuie făcută o precizare extrem de importantă. Primarul face o confuzie majoră între curățenia stradală și combaterea poluării. Mizeria nu este totuna cu poluarea, iar praful nu este totuna cu PM10. Prin urmare, apa cu care se stropesc străzile (plus substanța minune, dacă există așa ceva) nu rezolvă problema poluării ci, parțial și total neconvingător, problema mizeriei.

Trebuie să fie foarte clar pentru toată lumea că sursa PM10 o reprezintă arderile din motoarele cu combustie ale vehiculelor care circulă prin Iași. Asta scrie inclusiv în Planul Integrat de Calitate a Aerului și asta ar fi trebuit să știe și primarul Mihai Chirica. Prin urmare, măturarea sau aspirarea prafului nu rezolvă problema noxelor pe care le eliberează mașinile din traficul ieșean.

Așa cum am mai spus într-una dintre postările anterioare, soluțiile pentru diminuarea poluării există, dar este nevoie de competență și de seriozitate în fruntea administrației ieșene.