Coronavirusul a fost doar ‘incalzirea’? Un virus cu mortalitate ridicata da tarcoale Europei

Pandemia de coronavirus a fost doar inceputul daca ne raportam la declaratiile principalilor actori care „si-au concentrat atentia asupra combaterii Covidului”, Organizatia Mondiala a Sanatatii si GAVI, Alianța pentru vaccinuri care dezvolta un parteneriat public-privat în domeniul sănătății la nivel mondial cu scopul de a crește accesul la imunizare în țările sărace. Ambele se afla sub sfera de influenta a miliardarului american Bill Gates, care contribuie anual cu sume generoase de bani la bugetele ambelor organizatii.
O stire a dat ieri frisoane europenilor. Autoritățile sanitare din Valencia au anuntat că au detectat primul caz suspect din țară a virusului Marburg, o boală infecțioasă care a dus la punerea în carantină a peste 200 de persoane în Guineea Ecuatorială. Barbatul de 34 ani s-a intors recent din aceasta tara si dupa ce a fost testat astazi, rezultatul a fost negativ, potrivit Ministerului Sanatatii din Spania.
Virus extrem de contagios cu o mortalitate de 88%
Virusul Marburg este extrem de contagios, provoacă febră hemoragică si are o rată de mortalitate de până la 88%. Face parte din aceeași familie cu virusul care provoacă Ebola. Boala cauzată de virusul Marburg începe brusc, cu febră mare, dureri de cap severe și stare de rău accentuată. Mulți pacienți dezvoltă simptome hemoragice severe în decurs de șapte zile. Virusul se transmite la oameni de la liliecii fructiferi sau maimute și se răspândește printre oameni prin contactul direct cu fluidele corporale ale persoanelor, suprafețelor și materialelor infectate. GAVI sustine ca virusul se răspândește de la o persoană la alta prin contact direct (prin piele ruptă sau mucoase) cu sângele, secrețiile, organele sau alte fluide corporale ale persoanelor infectate și cu suprafețele și materialele (cum ar fi lenjeria de pat, îmbrăcămintea) contaminate cu aceste fluide.
Având în vedere rata ridicată de mortalitate și lipsa unui tratament eficient, este esențial să se instituie măsuri stricte de control al infecției, cum ar fi carantina, pentru a evita ca persoanele să intre în contact unele cu altele. Aceasta înseamnă, de asemenea, că probele de laborator trebuie eliminate cu grijă și că persoanele care cedează în urma infecției cu Marburg trebuie să beneficieze de proceduri de înmormântare sigure.
Nu există vaccinuri sau tratamente antivirale aprobate pentru a trata virusul. Cu toate acestea, îngrijirile de susținere – rehidratarea cu lichide orale sau intravenoase – și tratamentul simptomelor specifice, îmbunătățesc supraviețuirea. O serie de tratamente potențiale, inclusiv produse din sânge, terapii imunitare și terapii medicamentoase, precum și vaccinuri sunt în curs de evaluare.
Primele cazuri ale virusului Marburg
Primul focar de infecție cu acest virus a aparut in luna august 1967 când 30 de persoane s-au îmbolnăvit în orașele Marburg și Frankfurt din Germania de Vest și, mai târziu, două în Belgrad, Iugoslavia. Infecțiile au fost depistate în trei laboratoare din locații separate care au primit un transport comun de maimuțe verzi africane infectate. Focarul a implicat 25 de infecții primare cu virusul Marburg și șapte decese, precum și șase cazuri secundare neletale. Originea focarelor a fost investigată în același timp cu studiile microbiologice. Încă de la începutul anchetei, s-a realizat că pacienții din Marburg erau angajați ai Behringwerke, un producător de seruri și vaccinuri. Pacienții din Frankfurt erau angajați ai Institutului Paul Ehrlich, un institut de control al serurilor și vaccinurilor. În timp ce cazul primar din Belgrad a fost un angajat implicat în testarea vaccinurilor vii. Toți pacienții din cele trei locații au avut contact cu sânge, organe și culturi de celule de la maimuțe verzi africane. Organele maimuțelor au fost folosite pentru a face culturi de celule renale pentru producția și testarea siguranței vaccinurilor. In ultimii 56 ani, boala a disparut si s-a reactivat temporar, in special pe continentul african.
Organizatia Mondiala a Sanatatii si GAVI discuta deja despre producerea unui vaccin
La doar 3 zile dupa aparitia primul caz in Guineea Ecuatoriala, directorul Organizatiei Mondiale a Sanatatii vorbea deja despre vaccin si tratamente experimentale.
„În prezent, nu există vaccinuri sau tratamente aprobate pentru boala cu virusul Marburg, iar puține sunt în curs de dezvoltare. OMS a convocat o consultare a consorțiului pentru vaccinuri și terapii împotriva virusului Marburg, care include dezvoltatori și experți din întreaga lume. Orice decizie cu privire la testarea vaccinurilor și a tratamentelor va fi luată de autoritățile naționale și de cercetătorii din Guineea Ecuatorială. Între timp, OMS convoacă comitetul de prioritizare a vaccinurilor pentru a identifica ce vaccinuri candidate ar trebui să fie evaluate mai întâi și ia măsuri pentru a se pregăti pentru potențiale teste. De asemenea, OMS discută cu Ministerul Sănătății despre posibilitatea de a oferi acces la produse terapeutice experimentale ca parte a unui studiu clinic”, spunea Tedros Adhanom pe data de 15 februarie.
„Vaccinurile experimentale sunt în curs de testare, dar s-ar putea să nu avem timp să înțelegem cât de bine funcționează”, a anuntat GAVI.
Institutul de vaccinuri Sabin, care a obtinut granturi de la fundatia lui Bill Gates are un vaccin candidat care utilizează un adenovirus modificat de cimpanzeu, iar Janssen utilizează adenovirusul uman pe care s-a bazat vaccinul COVID-19.
Alte vaccinuri candidate de la Public Health Vaccines (PHV), International Aids Vaccine Initiative (IAVI) și Auro Vaccines se bazează pe forme slăbite ale virusului stomatitei veziculare, vectorul utilizat în primul vaccin aprobat împotriva Ebola.
Marburg, urmatoarea pandemie?
Kieran Morrissey, un inginer cu o diplomă în chimie industrială, care a lucrat în ultimii 22 de ani la un important spital universitar din Dublin și a acumulat experiență în sistemul de sănătate irlandez, a anuntat in urma cu un an si jumatate ca urmatoarea pandemie va fi Marburg. Bazandu-se pe studii si documente gasite pe site-urile producatorilor de vaccinuri, Morrissey a avertizat că pandemia de Marburg ar putea ieși la suprafață mai întâi în căminele de bătrâni și în spitale, cu testul Marburg PCR, „disponibil la îndemână”, gata să detecteze cazurile pozitive de virus.
„Având în vedere istoricul deja dovedit de cu cazurile Covid-19 și efectele secundare ale vaccinului, nu ar fi surprinzător ca firmele farmaceutice să caute următoarea vacă de muls, pe măsură ce cifrele Covid-19 scad”, spunea Morrissey in urma cu un an si jumatate.