Coroana Reginei Maria a României este expusa la Iasi

Un obiect de o valoare inestimabila este expus timp de o luna de zile la Iasi. Este vorba despre coroana Reginei Maria, o capodoperă din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României. Aceasta bijuterie este considerata un simbol al Unirii.

Coroana Reginei Maria este considerată una dintre cele mai frumoase bijuterii din Europa secolului XX, fiind purtată de regina Maria la încoronarea de la Alba Iulia, din 1922, moment prin care se marca, simbolic, Marea Unire din 1918.

Aurica Ichim, Director al Muzeului Muncipal „Regina Maria”: „Cu acest prilej, in Sala Mare va fi expusa Coroana Reginei Maria, mantia Sa, lucrari de pictura care au apartinut reginei. Totodata, lucrari care au apartinut pictorilor ce au facut parte din societatea Tinerimea Artistica si care au fost sustinuti de Regina Maria in toata activitatea pentru a deveni ceea ce noi avem sa admiram, lucrari de Luchian, Grigorescu„.

Coroana Reginei Maria a fost comandată celebrei Case de orfevrieri francezi Falize Frères din Paris. Conceptul scenografic, designul costumelor cortegiului istoric, a baldachinului, mantiilor regale, a sceptrului Regelui Ferdinand și a coroanei Reginei Maria aparţin lui Costin Petrescu (1872-1954), cunoscut pictor, arhitect, profesor și director din 1899 al Școlii de Belle Arte din București. Sarcina pictorului în privința proiectării coroanei reginei nu a fost nici pe departe una ușoară, indicațiile acesteia fiind cât se poate de neobișnuite

Rezultatul acestei cereri imperative a fost o coroană fleuronată, închisă, cu baza elipsoidală, construită după forma capului reginei, dolicocran.

Aurica Ichim, Director al Muzeului Muncipal „Regina Maria”: „Acest regal cultural incepe cu acest vernisaj, pe 8 mai la ora 17.00 la Palatul Braunstein. Urmeaza expunerea lucrarii semnata Titian intitulata „Ecce Omo”

În cadrul expoziției „Maria a României, Regină și artistă” vor putea fi admirate piese cu o valoare excepțională ce au aparținut suveranei. Concret, în perioada 8 mai – 8 august, la parterul Palatului Braunstein din Iași vor fi expuse mantia și coroana reginei Maria, alături de jurnale și alte obiecte personale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *