Cormoranii, o problemă neagră pentru piscicultura de la noi

Sharing is caring!

Asociaţia Naţională a Producătorilor din Pescărie (Romfish) cere un management al populaţiei de cormorani şi compensaţii în bani pentru pierderile cauzate de aceste păsări. Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Producătorilor din Pescărie au declarat astazi, în cadrul unei conferinţe de presă, că trebuie găsită o soluţie în colaborare cu cei de la Ministerul Mediului, cu ornitologii, pentru a pune în aplicare un management al populaţiei cormoranilor.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Producătorilor din Pescărie (Romfish), Cătălin Platon, susţine că planul de management trebuie coroborat cu unul de compensaţii pentru fermierii piscicoli care, din banii lor, menţin biodiversitatea. În România, au fost inventariaţi peste 100.000 de cormorani, care stau 210 de zile dintr-un an în preajma amenajărilor piscicole.

Conform lui Platon, de mai bine de două decenii, piscicultura românească este ameninţată de creşterea populaţiilor de cormorani, pasăre care se hrăneşte exclusiv cu peşte şi care este protejată de legislaţia europeană în virtutea faptului că migrează. Astfel, de la o populaţie de aproximativ 5.000 de exemplare, în anii ’60, la nivel european, cormoranii au ajuns să fie 1.800.000 de exemplare, dintre care 100.000 sunt în România.

Preşedintele Romfish s-a declarat nemulţumit şi pentru că fermierii piscicoli nu primesc subvenţii pentru peştele pierdut din cauza cormoranilor şi a altor păsări, mai ales că ‘pentru agricultură se primesc 250 euro la hectar pentru a lăsa 10% din recoltă pe câmp pentru hrana pasărilor, în piscicultură, pentru a lăsa 66% din recoltă pentru hrana păsărilor nu se primeşte nimic’. Acesta sustine că soluţia viabilă din punct de vedere etic este controlul la cuib a cormoranilor. In cazul în care nu vor fi adoptate măsuri eficiente, fermierii piscicoli ar putea renunţa la afacerile lor.

 

 

shares