Corectarea lucrărilor la Bacalaureatul de toamnă se schimbă radical, pentru a elimina frauda

Fără colţuri îndoite pe lucrări pentru securizarea datelor personale şi fără transcrieri greşite ale notelor de pe borderou. Foile candidaţilor de la Bacalaureatul de toamnă vor fi scanate şi vor fi trimise aleatoriu în ţară pentru corectare. Toţi profesorii le vor evalua în acelaşi timp, din faţa computerului. Dispozitivele sunt deja montate în toate centrele de examen din ţară. 

Peste 34.000 de candidaţi vor susţine BAC-ul de toamnă săptămâna viitoare, iar lucrările elevilor vor ajunge la profesorul evaluator în format digital cu ajutorul acestor scannere care au fost deja instalate în toate centrele de examen din ţară.

„Diferenţa pentru elevi este că nu se mai securizează colţul paginii iniţiale, prima pagină rămâne cu datele la vedere, pentru că secretizarea o va face platforma digitală automatizat”, spune Sorin Ion, secretar de stat, Ministerul Educaţiei. 

Elevul va preda lucrarea către supraveghetorul din sala de examen, care va scana cu grijă fiecare pagină scrisă. Lucrarea va fi încărcată pe serverul securizat de STS şi, cu un singur click, va ajunge pe două computere, aleatoriu alese, din două colţuri diferite de ţară. Toţi profesorii vor corecta simultan.

Primul avantaj e că profesorul nu va mai putea greşi nota unui copil atunci când o trece pe tabel. Al doilea, speră Ministerul Educaţiei, este eliminarea fraudelor de la Bacalaureat. Anul acesta, procurorii DNA au făcut percheziţii la inspectoratul din Mureş, după ce un elev ar fi fost ajutat să promoveze Bacalaureatul, iar în Mehedinţi, un inspector şi alţi cinci profesori au fost ridicaţi de mascaţi din acelaşi motiv.

Au fost achiziţionate 11.500 de dispozitive, cu 180 de euro fiecare. Până acum, lucrările erau semnate şi securizate în plicuri, apoi erau transportate în saci dintr-un judeţ în altul cu maşini de poliţie şi supraveghetori dedicaţi.

Profesorul care scanează foile, dar şi evaluatorii digitali vor primi bani în plus pentru participarea la Bacalaureatul de toamnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *