Copilul român luat de autoritățile daneze a fost repatriat

WhatsApp Image 2022-07-15 at 15.16.46

Copilul soților români reținuți în Danemarca la începutul acestui an, sub suspiciunea ca și-ar fi agresat copilul, a fost adus în România. Băiețelul, în vârstă de 7 luni, va rămâne în grija bunicilor materni urmând să fie monitorizat de către autoritățile române competente. Cu multă emoție, lacrimi și ropote de aplauze, Mathias a fost plimbat pentru prima oară pe pământ românesc, de către bunicii săi, vizibil emoționați.

Lacrimi, emoție și fericire. Cu asta au fost întâmpinații Mathias și bunicii săi, care după lupte grele au reușit să ajungă în tară. După ce autoritățile daneze i-au reținut pe Sorana și Ionuț, Mathias a ajuns în grija unei familii din Danemarca. Acum, după lungi procese şi eforturi făcute de autorităţile române, bunicii au reuşit să câştige tutela bebeluşului doar pentru că bunicul său este asistent maternal.

„Prima zi a fost zi plină de emoții. Mathias mi-a recunoscut vocea, mi-a recunoscut mirosul, iepurașul pe care i l-am dus când era el bebeluș și pe cei din familia care l-au ținut i-a impresionat foarte mult. Și Mathias când ne-a văzut a început să râdă, să gângurească, să vorbească cu noi și a simțit toată dragostea noastră, a explicat Gabriela Ciubotaru, bunica.

„A fost o luptă foarte grea, dar mulțumim lui Dumnezeu că numai el a putut face această minune. Omenește nu se mai putea face nimic. L-au luat la o lună și trei zile și acum are 6 luni, deci vă dați seama cum a stat 5 luni aproape, a spus Petrișor Ciubotaru, bunic.

Bunicii lui Mathias au mai avut de trecut un hop chiar înainte de urcarea în avion, dar au rezolvat problema cu ajutorul consulului din Danemarca.

„Am ajuns pe aeroport, când la filtru ne-a oprit și a trebuit o procură, care de la protecția copilului nu am primit-o. A fost foarte foarte greu, dar am știu că, cu Dumnezeu o să biruim. A trebuit o procură și nu a vrut să ne dea voie. Au chemat poliția și pierdeam avionul. Am fost ultimii care ne-am urcat în avion”, a mai spus Petrișor Ciubotaru, bunic.

La sfârșitul lunii ianuarie, Sorana și Ionuț, speriaţi de crizele de plâns ale copilului şi de faptul că, micuțul scădea în greutate, au mers cu el la urgenţe. Atunci, medicii danezi au dat şi primul diagnostic: hemoragie craniană. Imediat după acestea, poliţiştii au mers la spital pentru a-i aresta pe părinţi, pentru o presupusă violenţă în familie.

„Părinţii fără să ştie, fără să fie avertizaţi, fără să fie anunţaţi, au fost puşi în două puşcării separate de maximă siguranţă, cu cătuşe şi cu câini, au stat acolo două luni. Li s-a demonstrat nevinovăţia după două luni. Până acum ei nu şi-au văzut copilul, nu l-au mai ţinut în braţe”, a precizat Paul Marica, unchiul Soranei.

În continuare, băiețelul, care acum are 7 luni, va fi monitorizat și sprijinit de DGASPC Vaslui, care se va implica în asigurarea continuității serviciilor de reabilitare a copilului, în integrarea sa în familia bunicilor, iar părinții acestuia se vor întoarce în țară la finalizarea anchetei.