Copilul de 2 ani din Botoșani a intrat în moarte cerebrală. Familia a fost de acord cu prelevarea de organe

Copilul de 2 ani din Botosani, care a cazut de la etajul al III-lea, dupa ce s-a urcat pe pervaz si s-a sprijinit in plasa de tantari a intrat aseara in moarte cerebrala. Familia a fost de acord sa doneze organele micutului. In aceasta dimineata, cu acordul parintilor, echipe de medici au prelevat rinichii, corneele, ficatul si inima.

Pacientul a fost adus la Iaşi cu politraumatism cerebral iar aseară, în jurul orei 22, a fost declarată moartea cerebrală. Mai multe vieți vor fi salvate după multipla prelevare de organe de la minorul din Botoșani.

”Pacientul transferat de la Botoşani, pacient în vârstă de 2 ani cu traumatism cranio-cerebral sever, în cădere de la înălţime, a fost declarat în cursul zilei de ieri, spre seară, în jurul orei 22, în moarte cerebrală. Părinţii au făcut un gest extraordinar şi au fost de acord să doneze organele copilului lor. În această dimineaţă s-au recoltat rinichii, ficatul şi cordul. Un eveniment neplăcut dar care, datorită acestor părinţi, a dat o şansă altor copii.”- a declarat Alina Belu, manager Spital de Copii Iași

Rinichii vor rămâne la Iaşi şi vor fi transplantaţi de medicii Spitalului Parhon, celelalte organe fiind transferate către alte spitale din țară și străinătate.

Întrucât nu am avut primitori atât de mici în țară, au venit cei de la Eurotransplant și au prelevat cordul și ficatul, acestea fiind preluate în Germania. De fapt, prelevarea de ficat a fost făcută de echipele noastre și trimis ficatul în Germania.”- Raluca Neagu, dir. Centrul Regional de Transplant de la Iaşi

În 2021, 30 de transplanturi de rinichi s-au efectuat la Spitalul Parhon din Iași. Cel mai mic donator a fost un copil de la Cluj, care abia implinise 10 luni.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!