Copil de 3 luni, in stare grava la Infectioase

spitalul infectioase

Caz medical grav la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi. Un bebelus de numai trei luni lupta sa traiasca si este conectat la aparate, pentru a putea respira. A fost diagnosticat cu rujeola, dupa ce a luat virusul de la propria mama, care nu era vaccinata. Medicii infectionisti spun ca boala, cunsocuta si sub denumirea populara de pojar, poate provoca decesul copiilor de varsta mica.

Bebelusul a ajuns in unitatea de primiri urgente in urma cu aproape de o luna de zile, iar acum este internat la Sectia de Terapie Intesiva. Starea lui este grava, spun medicii de la spitalul de Boli Infectioase “Sf Parascheva”.

Prof univ dr Carmen Dorobat, manager Spitalul de Boli Infectioase “Sf Parascheva” Iasi: „Avem, in momentul de fata, un caz grav, la un copil de numai 3 luni, care a aparut ca urmare a faptului ca mama nu s-a vaccinat, pentru ca si mama are rujeola. Daca mama ar fi fost vaccinata, atunci copilul ar fi fost protejat. In primele sase luni de viata, copilul este protejat de anticorpii care sunt transmisi de la mama. In momentul in care mama nu s-a vaccinat, nu a avut acesti anticorpi, a facut mama rujeola, a facut si copilul rujeola si, din nefericire, fiind o varsta extrem de mica, numai trei luni, a facut complicatii. Este vorba despre complicatii respiratorii, copilul prezinta insuficienta respiratorie acuta, in momentul de fata este internat la Terapie Intensiva”.

Rujeola se manifesta prin febra mare, ce poate depasi 40 de grade, tuse, ochi rosii si eruptie cutanata. Vaccinarea auti rujeolei este importanta, spun medicii infectionisti. La fel de vitala este si imunizarea impotriva gripei sezoniere.

Prof. univ. dr. Carmen Dorobat, manager Spitalului de Boli Infectioase “Sf Parascheva” Iasi: „Acest virus gripal, varful, apare undeva dupa sarbatorile de iarna. Undeva in luna februarie si inceput de luna martie. De aceea spuneam ca nu este tarziu sa mearga sa se vaccineze„.

De la inceputul lunii decembrie s-au inregistrat aproape peste 8.000 de cazuri de viroze respiratorii si peste 2000 de infectii de pneumonie. Vaccin antigripal nu se mai gaseste in cabinetele medicilor de familie si nici in farmacii. Iasiul a primit peste 93 de mii de doze de vaccin antigripal.