Copil de 13 ani, cu o tumoră rară, salvat de neurochirurgi la Iași

La doar 13 ani, copilul a fost diagnosticat cu o tumoră rară. Alexandru a fost transferat de urgență de la Suceava la Iași.

Intervenția chirurgicală a durat aproximativ 5 ore. Este vorba despre de o operație complexă pe creier, finalizată cu succes.

Vă dați seama, numai mama să nu fii. Foarte greu mi-a fost. El era între… Au fost lângă el niște oameni minunați. Au avut foarte mare grijă de el. Am încercat să fiu puternică pentru el.A fost un copil vesel și dintr-o dată așa și-a pierdut din energie. Nu a dat simptome ca să zic că are ceva. Dar tot venea de la școală și se plângea că nu se concentrează la tablă, îl dor ochii și-l iau durerile de cap. Am zis că probabil e programul încărcat și după sărbători a căzut așa complet din picioare, nu mai avea energie. Unde îl puneam el permanent trebuia să doarmă. Și am ajuns cu el la policlinică și de acolo m-au trimis la spitalul din Suceava și acolo au descoperit o tumoră și m-au transferat prima data la spitalul Sfânta Maria unde a avut prima intervenție, după care m-a transferat aici. Vă dați seama, numai mama să nu fii. Foarte greu mi-a fost. El era între… Am încercat să fiu puternică pentru el. Au fost lângă el niște oameni minunați. Au avut foarte mare grijă de el. Acum sunt fericită și vreau să mulțumesc tuturor care au avut grijă de el.” a declarat Maria Mihaela Anton, mama copilului

Copilul s-a prezentat initial Spitalului de Copii cu dureri de cap, varsaturi si tulburari de mers.

Examenele efectuate acolo radioimagistice au arătat prezența unei tumori la nivelul cavității creierului, o tumoră intraventriculară şi hidrocefalie, adică dilatația acestor cavități. S-a intervenit chirurgical acolo, plasându-se un drenaj ventricular extern, pentru a diminua din această presiune. După aproximativ cinci zile copilul s-a agravat din punct de vedere neurologic și a fost transferat în urgență în spitalul nostru unde a doua zi a fost supus unei intervenții chirurgicale laborioase și s-a reușit rezecția integrală a tumorii din cavitățile creierului.Rezultatul a fost anatomopatologic, a fost de teratom de glandă pineală, adică o tumoră embrionară numită și fratele care nu s-a născut, dacă vreți într-o exprimare mai plastic. Aceste tumori sunt destul de rare. Sunt cuprinse între 0,5 și trei la sută din toate tumorile cerebrale. De obicei au o evoluție gravă pentru că poziționarea lor din punct de vedere anatomic este destul de dificilă de abordat și rezecția lor.„, a declarat conf.dr. Lucian Eva, manager Spitalul de Neurochirurgie Iasi.