Copiii, victimele nedeclarate ale pandemiei

abuz abuz

Copiii sunt victimele nedeclarate ale pandemiei de COVID-19. Statisticile privind anumite forme de abuz asupra acestora sunt ingrijoratoare si in crestere comparativ cu anii precedenti. Adolescentii  si preadolescentii sunt cei mai afectati, pandemia generand anxietate, stres si depresii grave.

Pe parcurusul anului 2020, activitatea psiho-sociala pe linia de urgenta 983 a fost incarcata, inregistrandu-se in total 490 de apeluri. Cele mai multe forme de abuz inregistrate asupra minorilor s-au constatat in debutul pandemiei de COVID-19. Directia Generala de Asistenta si Protectia Copilului Iasi a primit peste 50 de apeluri din partea minorilor care au suferit agresiuni din partea adultilor.

Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt DGASPC Iași: „Peste 200 au fost  interventii la fata locului sau prin telefon. Specialistii nostri au facut consilieri tot prin telefon cu victimele violentei domestice, astfel ca, pe parcursul anului trecut am avut 77 de masuri de plasament in regim de urgenta. Cele mai multe (34) au fost pentru neglijare, urmate de violenta fizica (24), abuz sexual (15), abuz emotional(3) si trafic un caz”.

Psihologii considera ca pandemia a avut si are in continuare un impact puternic asupra familiilor.

Felicia Ciobanu, psiholog: „Poate au fost mai agresivi verbal, poate anumite injurii, amenintari, cuvinte umilitoare. Depinde de la caz la caz. Este un sentiment de abandon. Sentimentul ca nu este iubit. Din cauza acestor sentimente de abandon si de neiubire poate sa fie o retragere in sine. Stima de sine scazuta, stres, nu pot sa se mai concentreze pe invatat. Poate sa apara si abandonul scolar in aceasta perioada de pandemie”.

Pentru ca acesti tineri sa treaca peste traumele lasate de abuzuri au nevoie de consilere psihologica, dar si de sprijinul familial.