Copiii născuți prematur, sărbătoriți la maternitatea ieșeană

Ziua de 17 noiembrie a devenit un motiv de sarbatoare pentru cadrele medicale de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iasi dar si pentru părinții si copii nascuti prematur. Totul pentru profesionalism, dedicare, dragoste dar in special pentru viata. Ziua Mondiala a Prematuritatii a fost marcata cum se cuvine la maternitatea ieseana, aici unde, mai multi adolescenti nascuti prematur, au venit insotit de parinti pentru a-și impartasi experienta traita.

În ultimii trei ani, la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, cea mai mare din regiunea Moldovei, s-au născut peste 17.000 de copii, dintre care peste 10% au fost născuți prematur. Cum ziua de 17 noiembrie este notata ca fiind Ziua Mondiala a Prematuritatii, la maternitatea ieseana au revenit copilasii care in urma cu 10-11 ani veneau prea devreme pe lume.

Robert Dâncă, Manager Maternitatea „Cuza Vodă” Iași

„Este un eveniment emotionant pentru spitalul nostru. Un moment in care sarbatorim lupta la viata a acestor copii adolescenti, adulti. Este un moment de apreciere pentru ceea ce fac colegii mei medici, de apreciere a muncii lor, a timpului acordat, a scarificiului suprem pentru spital si pentru sanatate. Un moment de atentie si pretuire lui Dumnezeu pentru ce a facut si ca este alaturi de noi.”

Anastasia s-a nascut la o greutate de 900 de grame, iar datorita medicilor de la maternitate a ajuns astazi sa fie sanatoasa si sa se poata bucura de viata.

Anastasia: „De la 900 de grame in 11 ani cat am eu acum, am evoluat pana la 50 si ceva de kilograme.

Eu sper, nu stiu exact dar eu sper ca parintii mei sa se simta fericiti si mandri ca traiesc si ca sunt bine.”

La fel este si in cazul Mariei care s-a născut prea devreme, la 28 de saptamani, iar astazi, emotionata ne-a marturisit ca este fericita ca traieste.

Maria: Sunt mandra de mine deoarece nu stiu, ca exist. Aveam 1.100 grame. Acum am 11 ani si sunt in clasa a 4 a.

Reporter: Si ce ti ai dori sa devi cand vei fi mare.

Maria: Asistenta medicala.”

Cel mai mic prematur născut în această perioadă la maternitatea ieșeană a cântărit la naștere 520 de grame și a fost tratat în Secția de Neonatologie II, medicii care l-au îngrijit spunând că este un „luptător și un supraviețuitor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *