Copiii iesenilor botezati cu nume traditionale

bebelus

Directia Locala de Evidenta a Persoanelor a intocmit recent topul prenumelor la nou-nascutii din ultimul an de la Iasi. Acest clasament cuprinde cele mai folosite prenume pentru baieti si fete. In acest an, iesenii au renuntat la a-si mai boteza copiii dupa persoane celebre si au optat pentru nume traditionale.

Spre deosebire de anii precendenţi, reprezentanţii Serviciului de Stare Civilă din Iaşi spun că a scăzut semnificativ numărul părinţilor care îşi botează copiii după numelor unor staruri din telenovele sau după cele ale unor fotbalişti. Cele mai frecvente prenume alese de părinți sunt Andrei, Ștefan, Gabriel respectiv Maria, Elena sau Ioana.

Marius Bodoga, director DLEP Iași: „În continuare părinții peste 74 % dintre aceștia au atribuit câte 2 prenume copiilor și totuși avem și 98 de cazuri în care au fost înscrise în certifcatul de naștere chiar și câte 3 prenume. Dacă vorbim de topuri, putem spune că top 3 prenume ca și frecvență în anul 2021, râmân cele de inspirație autentică românească. Vă pot da exemple, la băieți avem Andrei, Ștefan, Gabriel. Gabriel ar fi noul intrat în top. În timp ce in cazul fetelor pe primul loc râmâne lider detașat Maria, urmat de Elena sau Ioana”.

Un top 3 există și în rândul prenumelor preferate ca fiind compuse.

Marius Bodoga, director DLEP Iași: „Pe primul loc la băieți avem combinația David – Andrei, Luca- Andrei sau Rareș și Eric – Andrei și la fetițe avem Eva- Maria, Anastasia – Maria sau Sofia- Maria. După cum spuneam, ne bucură acest număr destul de mare de copii. Sunt copii născuți la maternităție ieșene iar ca și pondere după sex avem 3900 de băieți și 3887 de fete”.

În anul 2021 la Serviciul de Stare Civilă Iaşi au fost eliberate 7.816 acte de naștere, din care 3.929 pentru băieți respectiv 3.887 pentru fete. Lunile cu cele mai multe acte de naştere întocmite au fost iulie (732), martie (706) și decembrie (680).