Copiii ieseni mananca fara un orar si cu telefonul in mana

food 2

Un studiu referitor la obiceiurile alimentare efectuat in randul a 2.000 de copii din judetul Iasi arata ca doua treimi dintre micutii intervievati nu inchid telefonul cand mananca si nu au un program regulat al meselor. Chestionarul a urmarit obiceiurile si atitudinile de viata: ritmurile meselor, somnului, activitati fizice si practici de igiena.

Aproape jumătate dintre copii au răspuns că iau câte o gustare între mese de două ori pe zi, 25% dintre ei au spus că o dată pe zi, iar 21% au spus că iau gustări de trei ori pe zi. Majoritatea copiilor se spală înainte de masă, iar jumătate dintre copii nu sunt siguri că pot închide televizorul sau telefonul în timpul mesei.

Prof. univ. dr. Veronica Mocanu, iniţiator studiu: „Am descoperit că majoritatea copiilor nu au un program fix al orelor de masă, iar de asemeni, majoritate copiilor nu respectă acea recomandare să se concentreze pe masă, să nu deschidă telefonul, să nu se uite la telefon sau se uită la televizor și atunci nu sunt atât de atenți la masă, ceea ce poate să însemne un consum mai crescut de calorii. Copiii declară că au mese regulate, trei mese pe zi, dar nu la ore fixe și am observat că acei copii care au greutate mai mare, în studiul nostru au mai multe gustări pe zi. Dacă se recomandă la copii maxim 2 gustări pe zi, acei copii care prezintă tulburări de greutate au mai multe gustări pe zi, ceea ce presupune și un consum de calorii mai mare”.

Studiul, precum şi alte activităţi educaţionale fac parte dintr-o nouă ediţie a programului „Traista cu sănătate“, lansat la Iaşi în anul 2012. Acesta este un program educaţional, dedicat copiilor şi familiilor lor, care promovează un stil de viaţă sănătos, cu respectarea tradiţiilor locale.

Prof. univ. dr. Veronica Mocanu, iniţiator studiu: „Un alt aspect al studiului nostru reflectat în chestionar, a fost programul de somn, la ce oră se culcă copiii, câte ore dorm și am observat că majoritatea copiilor se culcă în jurul orei 10. Unii copii mai mici într-adevăr se culcă și la ora 9. Cu toate acestea, ei cel mai mult se scoală la ora 7. Aceasta face ca programul de somn să nu fie suficient, pentru că pentru copiii la care noi am aplicat chestionarele, copii între 3 și 10 ani normalul este de 10 ore de somn. Așa încât, nu avem această durată a somului la majoritatea copiilor și iată că această lipsă a somnului presupune și un consum mai mare de alimente, în perioada când sunt ei în stare de vigilență”.

Tot în cadrul activităţii de evaluare a statusului nutriţional s-au urmărit măsurarea greutăţii, înălţimii şi circumferinţei abdominale. În urma analizelor datelor antropometrice s-a observat o creştere a numărului copiilor supraponderali. Datele declarate în 1.600 de chestionare din mediul urban au evidenţiat o prevalenţă a obezităţii de 12%, în creştere faţă de anul 2020, iar în mediul rural (400 de chestionare) s-a observat o prevalenţă de 18%, ceea ce reprezintă o creştere îngrijorătoare, conform specialiştilor.

Prof. univ. dr. Veronica Mocanu, iniţiator studiu: „Asistăm în ultimii ani la o explozie a obezității, în rândul copiilor din zona rurală, unde obezitatea a crescut de 3 ori în ultimii 10 ani, astfel de la 3% a ajuns la 9%, iar același procent se găsește și la oraș”.