Copiii din zona Moldovei sunt cei mai afectati de efectele politicii dezastruoase din ultimii 35 ani
Copiii din zona Moldovei sunt cei mai afectati de efectele politicii dezastruoase din ultimii 35 ani. Peste 130 de mii de copii din regiunea de Nord-Est sunt afectați de plecarea părinților din țară, conform unui studiu realizat de Organizația Salvații Copiii.
Copiii din zona Moldovei sunt cei mai afectati de efectele politicii dezastruoase din ultimii 35 ani
Fenomenul a aparut incat de acum cativa ani de cand tot mai multi parinti au luat calea strainatatii pentru a le asigura celor mici un trai mai bun. Plecarea lor le lasa rani adanci, insa, suferinta care poate fi depasita cu greu.
Peste 51 la sută dintre părinții plecați la muncă în occident sunt persoane tinere cu vârste până în 39 de ani. Traiul din Romania din ce ce in ce mai dificil i-a determinat pe multi sa isi lase copiii cu rudele pentru a pleca cativa ani in strainatate.
Janina Sitaru, Secretar de Stat Ministerul Afacerilor Externe: “Peste 138.000 de copii din această regiune au părinții plecați. Dacă stăm să evaluăm, este populația unui municipiu mare, vorbim de o viitoare generație care nu au părinții lângă ei. Din punct de vedere al Ministerului de Externe este o provocare, avem rolul de a fi acel facilitator între cei care rămân în țară, copiii și bunicii, de cele mai multe ori, și părinții care sunt plecați în străinătate, bineînțeles, pentru un trai mai bun“.
Aproape 1.000.000 de copii din România au avut un părinte sau ambii părinți plecați, în perioada copilăriei lor, și aproape 530.000 de copii au fost în această situație în ultimul an.
Gabriela Alexandrescu, Presedinte Salvati Copiii: “Ar trebui servicii psihologice si medicale pentru ei pentru ca multi din acesti copii nu isi fac analizele la timp, nu au o evaluare medicala corespunzatoare. Ar trebui foarte multa informatie pentru reprezentantii statului“.
Chiar daca minorii au varste fragede, despartirea de parinti este o trauma.
Corina Mighiu, psiholog: “Fiecare copil resimte plecarea părintelui într-un mod destul de dureros,. Depinde cât de pregătit este copilul și depinde foarte mult de vârsta copilului. Pentru un copil mic, de exemplu, care se trezește într-o dimineață că părintele este plecat, mai ales dacă este mama, poate fi dureros și poate fi ca și traumă, ca un abandon, pentru că îi este greu să înțeleagă“.
La nivel national sunt gandite programe de sustinere a acestor copii pentru a nu renunta la scoala. Fii alături de noi pe Facebook pentru mai multe știri!