Copiii chinuiti ai Iasului. Din lipsa banilor, o adolescenta merge pe jos 26 kilometri sa-si termine studiile

Bianca are 16 ani si locuieste impreuna cu parintii sai intr-o casa darapanata din comuna Sipote. Din lipsa banilor, adolescenta este nevoita sa mearga pe jos 26 kilometri dus intors, pana la Liceul Tehnologic Vladeni, unde este eleva in clasa a 9-a la profilul textile. Se intampla de multe ori sa nu aiba 10 lei pentru a prinde un loc in microbuz.

Zilele trecute, angajatul unei firme de distributie a vazut-o mergand pe jos, desi afara era un ger cumplit. Acesta a dus-o cu masina acasa si a facut publica povestea ei pe o retea de socializare. In sprijinul fetei a sarit Asociatia Grupul Zambetul Nostru care strange fonduri pentru a oferi copilului o viata mai usoara.

Bianca locuieşte alături de mama ei, care suferă de ciroză hepatică, şi tatăl sau care, deşi nu are un loc de muncă stabil, aduce un ban în casă muncind cu ziua prin sat.

„Nu se întâmplă tot timpul să merg pe jos, decât când nu am bani de autobuz. Un bilet costă 10 lei dus şi 10 lei întors, iar când nu am bani, nu am ce să fac, merg pe jos. E greu, e frig, mi-e foarte frică, mai ales seara, când mă întorc. Când plec e mai bine, merg uşor pe marginea asfaltului, dar când ajung lângă lacul de la Hălceni, bate vântul foarte tare. De acasă şi până la liceu, fac o oră. Mi-e foarte frică seara să mă întorc, că e întuneric, dar mai reuşesc să găsesc 10 lei să mă întorc cu autobuzul. M-am învăţat aşa, e greu, dar nu am ce să fac. Uneori e mai bine, alte ori e mai rău”, a povestit Bianca Michiu, elevă la Liceul Tehnologic Vlădeni.

Bianca Michiu reuşeşte cu greu să îşi cumpere un abonament de transport din banii de bursă socială, singurul ei venit, dar visează să termine cu bine liceul şi să devină o croitoreasă de succes.

”Îmi place să merg la şcoală, să stau cu prietenele mele, mai trece timpul. Materia mea preferată e matematica, dar ce îmi place mie cel mai mult să fac este să cos. Ştiu să cos foarte bine. Mi-ar plăcea să reuşesc să devin croitoreasă, dar nu vreau să îmi fac speranţe prea mari. Eu iau bursă socială, dar nu îmi ajunge nici să îmi plătesc abonamentul, pentru că este mult mai scump. Doar pentru o săptămână costă 90 de lei, şi bursa mea este puţin peste 200 de lei pe lună. Am noroc că mă mai ajută fraţii mei mai mari, dar şi ei au familiile lor şi nu reuşesc nici ei mereu. La vară o să fie mai bine. Nu îmi este ruşine să merg pe jos, asta e situaţia. Luna asta am mers pe jos de 3, 4 ori, atât”, a precizat eleva.

Asociatia condusa de Ciprian Mihalcea i-a adus un zambet tinerei dupa ce a plimbat-o in mall impreuna cu tatal ei. Le-au fost cumparate mancare si haine.

Cine doreste sa o sprijine pe Bianca poate dona in conturile Asociatiei:

RO76BTRLRONCRT0371769801

RO26BTRLEURCRT0371769801

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!