Copiii, cei mai afectați de poluare

Chiar daca România are prima reţea independentă de monitorizare a calităţii aerului, in prezent, Bucureşti este una dintre cele mai poluate capitale din Europa, iar în Iaşi şi Braşov nivelul particulelor în suspensie (PM10 şi PM2.5), particule fine generate de industrie, trafic şi încălzirea locuinţelor, depăşesc constant nivelul maxim acceptat de legislaţie.

Specialiştii avertizează şi asupra faptului că pustii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, şi în consecinţă mai mulţi poluanţi. Aceştia respiră mai repede decât adulţii şi mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas.

„Sunt vulnerabili pentru că plămânii lor sunt în dezvoltare, iar ţesutul pulmonar este mai sensibil în copilărie. Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, provoacă tuse, dureri în piept şi dificultăţi respiratorii. Expunerea pe termen lung la o concentraţie scăzută de pulberi poate cauza cancer şi moartea prematură”,
spun specialistii pneumologi.

Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) relevă că aproximativ 91% dintre locuitorii planetei respiră aer poluat, fapt ce provoacă 7 milioane de decese pe an.