Copii expuși la radiații UV într-o grădiniță din Iași

vlcsnap-2022-05-05-16h01m01s110

Caz grav la o grădiniță din Iași. Mai mulți copii au acuzat dureri de cap și iritații în zona ochilor, după ce au fost expuși la o lampă UV. Unul dintre ei a ajuns la Spitalul de Copii „Sf. Maria”, fiind diagnosticat cu conjuctivită severă la ambii ochi. Incidentul a fost produs de o educatoare suplinitoare care nu era instruita sa o folosească. La unitatea școlară a fost trimisă o comisie a Inspectoratului Școlar Județean.

Lampile UV au fost achiziționate de comitetul de părinți al grupei, aceasta fiind singura din unitate dotată cu un astfel de echipament. Acestea au fost utilizate în pandemie pentru dezinfecție. Gradinița demarează o ancheta interna, concomitent cu ISJ.

„Personalul a fost bine instruit, dar fiind altă educatoare care suplinea un concendiu medical, necunoscând despre ce este vorba s-a întamplat ce s-a îmtamplat. Toate măsurile au fost luate, cercetările sunt în curs. S-a constituit imediat Consiliul de Administrație, am ținut în permanență legatura cu părinții”, a declarat Maria Onega, directoarea grădiniții.

Cei mici aveau ochii roșii, iar un copil a ajuns la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” cu o conjunctivita severă. Potrivit părinților, educatoarele au pornit lampa UV în timp ce copiii se aflau în clasă.

„La Unitatea de Primire Urgențe a ajuns un copilaș în vârstă de 4 ani, care a fost diagnosticat de medicul nostru de urgență cu conjuctivită la ambii ochi declarativ după expunerea la ultraviolete. Pacientul a fost dirijat către spitalul alăturat pentru consult de specialitate oftalmologic”, a declarat Solange Roșu, medic șef UPU Spital „Sf. Maria”

Lămpile cu UV sunt dăunatoare atât pentru copii, cât și pentru adulți și provoacă arsuri și chiar orbire, în funcție de gradul de expunere.

„Lămpile ultraviolete au eficiența lor pentru suprafețe și aer. Sunt utilizate deci pentru dezinfecție. Sigur ca în ultima perioada datorită contextului pandemic sunt utiliztate în foarte multe spații. Însă, toată lumea ar trebui sa conștientizeze riscul care există pentru om, arsuri oculare, arsuri ale tegumentului”, a informat Solange Roșu.

Producătorii recomandă ca în incăperile în care sunt folosite lămpile UV să nu se afle persoane.